RECENSIE Merulo – Il Primo Libro de ricercari da cantare a quattro voci

merulo recercari

Claudio Merulo (1533–1604) heeft een uitgebreid oeuvre nagelaten, voor zowel vocale als instrumentale bezetting. Bij het lezen van de titel van deze verzameling raak je enigszins in verwarring. ‘Ricercari’ klinkt instrumentaal, maar de toevoeging ‘da cantare’ klinkt juist heel vocaal. Dat klopt, Franceso Tasini heeft deze vocale werken geïntabuleerd voor orgel, een praktijk die in de 16e en 17e eeuw veelvuldig werd toegepast. 

Text Example

advertentieDaarnaast maakt hij ook dankbaar gebruik van het feit dat de bas doorgaans het groot octaaf niet benut zodat hij ook in zestienvoets ligging de mogelijkheden van het orgel kan verkennen. Dat levert interessante klankcombinaties op. Doordat de breed uitgewerkte composities zelf weinig ruimte laten voor registratiewisselingen, kan het soms wel wat langdradig.

Het orgel van de Basilica Santa Barbara te Mantua (of Manotova) is wat voor ons Oosthuizen is. Geen wonder dat het regelmatig wordt gebruikt voor opnamen van oude muziek. 

Het is geen makkelijke luister-cd. De negentien werken zijn stevige kost, vooral als je ze allemaal achter elkaar beluistert. Wie echter de moeite neemt om de partituur erbij te pakken, zal veel moois ontdekken en met enig inlevingsvermogen de vocale oorsprong achter deze composities herkennen.

Wil je het Italiaanse repertoire nog beter leren kennen, dan is deze uitgave een must. Francesco Tasini zorgt voor een boeiende vertolking, waarbij polyfonie het zwaartepunt heeft.

Merulo – Il Primo Libro de ricercari da cantare a quattro voci

19 Ricercari

Francesco Tasini, Graziadio Antegnati-orgel (1565), Basilica Santa Barbara te Mantova (Italië)

Brilliant Classics – 96204, 3CD, TT 3.45’47, opname 08-2020, booklet 12p, EN, prijs € 15,99 (ook streaming) | brilliantclassics.com