[RECENSIE] Olivier Vernet – Widor Symphonies 2 & 3

Olivier Vernet (zijn discografische teller staat op dit moment ruim boven de tachtig!) is, na eerdere integrales van onder meer Bach, Mendelssohn en Liszt, een paar jaar geleden gestart met het opnemen van de complete orgelsymfonieën van Charles-Marie Widor. Onlangs verscheen het tweede deel, met de symfonieën twee en drie, opgenomen in l’Église Saint-Antoine-des-Quinze-Vingts in Parijs. Deze parochiekerk in het twaalfde arrondissement van Parijs beschikt over een zeer fraai Cavaillé-Coll-orgel uit 1894, dat qua karakter en grootte vergelijkbaar is met orgel van de Saint-François-de-Sales in Lyon. Een instrument dat uitstekend geschikt is voor de vroege werken van Widor.

Text Example

advertentieDe Widor die Vernet ons voorschotelt is vooral virtuoos en bruisend van aard. De keerzijde daarvan is dat de diepgang soms wat te wensen overlaat. Zo komt de Finale van de tweede symfonie enigszins motorisch over, wat ten koste gaat van de muzikale spanning. Datzelfde geldt voor de Marcia uit de derde symfonie. Ben van Oosten (MDG) en Daniel Roth (Motette) geven deze processiemuziek net iets meer plechtigheid mee. De Pastorale uit II en het Minuetto uit III klinken bij Vernet heerlijk lichtvoetig, mede dankzij de transparante registraties.

Het moet gezegd dat Vernet niet erg geholpen wordt door de opname. Zijn spel kan een directe(re) opname goed hebben, maar in dit geval lijken de microfoons er wel erg dicht op te staan. In de zachter klinkende delen is dat niet zo’n probleem, maar daar waar alle registers opengaan valt het orgel je redelijk rauw op het dak.

Op het bijbehorende cd-boekje valt weinig aan te merken. Het bevat een vrij gedetailleerde toelichting op de muziek en verder informatie over orgel en organist.

Wie een virtuoze Widor wil horen, moet deze cd zeker proberen. Wie meer diepgang en monumentaliteit wenst, voelt zich wellicht meer thuis bij andere interpreten. De echte Widor-fan wil ze natuurlijk gewoon allemaal. [JOOST VAN BEEK]

Charles-Marie WidorIntégrale de l’oeuvre pour orgue, volume 2

Olivier Vernet, orgue Aristide Cavaillé-Coll (1894), Saint-Antoine-des-Quinze-Vingts, Paris

Symphonie II opus 12 no. 2 en ré majeur

Symphonie III opus 13 no. 3 en mi mineur

Label: Ligia Digital
Nummer: Lidi 0104203-09
Speelduur: 60’40”
Boekje: 20 pagina’s (FR, EN)
Prijs: € 22,75

Uitvoering * * * (*)
Opname * * *

© 2010 www.orgelnieuws.nl