RECENSIE Peter King met Liszt … 'een koninklijke box'!

Text Example

advertentieIn vroeger tijden stond in Bath Abbey een fraai specimen van Britse orgelbouw. Sinds 1997 herbergt de kas van Sir Thomas Jackson uit 1914 echter een Duitse Klais. Klais is gelukkig een kwaliteitsbouwer. Peter King heeft intussen al menig opname gerealiseerd op zijn 62 stemmen tellend instrument; serieuze recitals en collecties ‘lollipops for organ’. In het Lisztjaar 2011 worden we verrast met een 3CD-box met ‘The essential organ works’ van de romantische meester uit de Abdij van Bath. De opnamen zijn al ietsje ouder (2007 en 2010).

Transcripties van Kynaston, Lemare, Reger, Saint-Saëns en King zelf trekken voorbij. Ook de Grote Drie van Liszt (Ad nos, B.A.C.H. en Weinen, Klagen) behoren uiteraard tot de ‘essentialia’.

King bespeelt zijn instrument inderdaad soeverein. En wat een reliëfrijke opname – luister eens naar Orpheus (vanaf 07:50 en verder)! King zet Liszt stevig, uitgesponnen en soms nadrukkelijk neer. Dat staat de poëzie echter zeker niet in de weg. Nergens komt King met extravagante tempi – hetzij traag of snel. King heeft een subtiele dictie als het gaat om gotisch-romantische dramatiek – luister maar eens naar het slot van Funérailles.

En toch … ligt het aan de Klais die toch wat ‘clean’ klinkt? Of ligt het aan de vergelijkingen met andere Lisztkampioenen als Louis Robilliard (Lyon) en niet te vergeten Pierre Labric (Rouen)? Wie Robilliards vertolking van Consolation IV op Festivo 125 (onlangs heruitgegeven!) vergelijkt met Kings op zich indrukwekkende prestatie begrijpt wat ik bedoel. Bij Robilliard druipen Liszts troostende klanken weg van treurigheid; King is nuchterder.

Regent Records uit Wolverhampton komt meestal met verzorgde en smaakvolle covers. Ditmaal vond ik de lay-out echter een zeker ‘Brilliant Classics’-gehalte hebben.

Het zal puristen schokken dat ik toch de voorkeur geef aan de kleurrijke en wendbare Klais boven het ‘authentieke’ (wat is dat ook al weer?) orgel van de Dom te Merseburg. En King zet een werkelijk onberispelijke en op veel plaatsen zelfs zeer indrukwekkende Liszt neer. De box is ook nog eens heel sympathiek geprijsd. Wie zijn of haar collectie wil verrijken met een integere en gloedvolle Liszt op een fraai voorbeeld van hedendaagse kathedrale orgelbouw koopt met King een koninklijke box. [ARJEN VAN KRALINGEN]

Uitvoering* * * *

Opname* * * * *

Liszt – The essential Organ Works

Peter King – Klais organ Bath Abbey

3 CD’s

Label Regent Records REGCD278/ Wolverhampton 2011

Total playing time 168:03

DDD

Booklet E, 16 p.

Prijs € 22,00

Deze set van drie CD’s bevat alle grote orginele orgelwerken van Liszt, samen met een selectie virtuoze bewerkingen van orkest – en pianowerken van Liszt door Camille Saint-Saëns, Max Reger, Edwin Lemare, Nicolas Kynaston en Peter King.

CD 1 (63:36)

Prelude and Fugue on BACH (13:24)

Orpheus (11:33)

Funérailles – transcr. Nicolas Kynaston (12:14)

Consolation IV (Adagio) in D flat (3:24)

Legend of St Francis of Assisi preaching to the birds – transcr. Camille Saint-Saëns (11:09)

Legend of St Francis of Paula walking on the waves – transcr. Max Reger (11:50)

CD 2 (50:21)

Chapelle de Guillaume Tell – transcr. Peter King (6:37)

Sposalizio – transcr. Edwin Lemare (8:25)

Il Penseroso – transcr. Peter King (4:27)

Canzonetta del Salvator Rosa – transcr. Peter King (3:24)

Trauerode (8:18)

Consolation VI (Tröstung) in E (2:40)

Variations on Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen (16:28)

CD 3 (54:06)

Excelsior! (3:11)

Ave Maria von Arcadelt (6:07)

Evocation à la Chapelle Sixtine (13:50)

Fantasia and Fugue on Ad nos, ad salutarem undam (30:56)

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2011 www.orgelnieuws.nl