RECENSIE Roberto Marini – Symphonic Organ Music

Roberto Marini heeft al heel wat fonografisch materiaal op zijn naam staan, waaronder bijvoorbeeld een complete Max Reger en, recent, een prachtige vertolking van orgelwerken van Flor Peeters in de Kristus Koningkerk te Antwerpen.

Text Example

advertentieMarini is oud-leerling van de vermaarde Fernando Germani, die in vervlogen tijden hier te lande Sweelinck en Bach opnam in de Laurenskerk van Alkmaar … 

Roberto Marini is een geweldige Italiaanse virtuoos en hij bespeelt het Tamburini-orgel uit 1958, indertijd geïnaugureerd door Germani. Marini heeft een waar huzarenprogram samengesteld, bestaande uit vier lapidaire werken, waarvan twee oorspronkelijk voor orgel geschreven en twee transcripties. 

Jongens Sonata Eroica is een geweldig orgelwerk dat steeds meer wordt uitgevoerd. Een episch werk vol strijd en heftige emoties met intermezzi waarin verstild de vrede lijkt te bloeien – of is het de stilte van een slagveld vol verslagenen? Een orgelwerk waarin de rijke erfenis van maître Franck op indrukwekkende wijze is verwerkt. 

Bachs vermaarde Chaconne komen we in de meest uiteenlopende versies tegen. Meer bijzonder is het werk van de Bachliefhebber Busoni. Busoni heeft immens moeilijke werken voor piano geschreven, waar pianisten nog niet hun vingers maar wel hun vingernagels op braken. En helemaal bijzonder is Liszts Sonate in b.

Kan Marini met zijn Tamburini opbieden tegen geladen uitvoeringen op piano als die van Vladimir Horowitz, Alfred Brendel, Sviatoslav Richter of Krystian Zimerman? Marini neemt sowieso meer tijd: 37’24. (Horowitz, RCA 1950: 30’00, Brendel, Philips 1981 31’17; Zimerman, DGG 30’37; Richter, BBC 1966: 29’30; rond een half uur.

Begrijpelijk dat Liszts Sonate op orgel wat meer tijd vergt. Getuige bijvoorbeeld Liszts eigen Weinen, Klagen is een crossover van piano naar orgel en vice versa niet per sé een onbegaanbare weg voor de muziek van Abbé Liszt, integendeel. En we zijn al voorzien van een immense hoeveelheid opnamen van de kennelijk enorm populaire Ad nos

Marini is onmiskenbaar een groot virtuoos uit een vermaarde orgelschool. Deze plaat is interessant vanwege met name de werken van Busoni en Liszt, die met een hier te lande onbekende verve en heftigheid worden neergezet. 

Roberto Marini – Symphonic Organ Music

Jongen: Sonata Eroica op. 94; Bach: Chaconne BWV 1004 (tr. Ulisse Matthey); Busoni: Praeludium und Doppelfuge zum Choral op.7/76; Liszt: Sonate h-moll (tr. Roberto Marini)

Roberto Marini, Tamburini-orgel Santa Rita da Cascia, Mestre, Venetië 

Fugatto Records – Fug 079, TT 79’40, booklet EN/IT, prijs € 14,00 | fugatto.free.it

Lees ook
RECENSIE Flor Peeters - Organ Music - Roberto Marini