IN HET KORT Sietze de Vries bespeelt het orgel van de Der Aa-kerk in Groningen

sietze de vries der aakerk groningen

Sietze de Vries is een van de meest productieve organisten die Nederland rijk is. Naast de vele concerten en zijn werk van begeleider kun je veel van hem online vinden. Indrukwekkend dat hij ook nog regelmatig cd’s uitbrengt. ‘Zijn’ label JSB records bestaat dit jaar twintig jaar en dat is best een felicitatie waard. 

Text Example

advertentieOp zijn jongste cd presenteert De Vries het orgel in de Der Aa-kerk te Groningen met orgelwerken uit de zeventiende en negentiende eeuw en met improvisaties in een achttiende- en twintigste-eeuws idioom. Het sterke van Sietze de Vries is dat hij altijd het orgel dat hij bespeelt tot zijn recht laat komen. 

Waarom deze opname aan je voorbij laten gaan?

De muziek is niet bepaald vernieuwend, zeker voor mensen die Sietze de Vries een beetje volgen. De geïmproviseerde partita op Psalm 51 is wat mij betreft echt te plichtmatig om op cd te verschijnen. 

Waarom moet je deze opname kopen?

Je krijgt een mooi uitgebalanceerd portret van een roemrucht orgel. In de toelichting in het booklet zet De Vries niet alleen de historie uiteen, maar vraagt hij ook aandacht voor voormalige ambassadeurs van het instrument. Het programma is zo gekozen dat je de beide gezichten van het orgel, Schnitger en de negentiende eeuw, werkelijk tegenkomt. De improvisaties zorgen er vervolgens voor dat je werkelijk alle registers te horen krijgt. 

Sietze de Vries – Der Aa-kerk Groningen

Reincken: Choralphantasie: Was kann uns kommen an für Not; Fuga g-moll, Scheidemann: Erbarm dich mein, o Herr Gott (koraal + 2 vs); De Vries: Improvisatie: Psalm 51 (vs. I-VI); Herzlicht tut mich verlangen; Brahms: Fuge As-moll WoO 8; Uit opus 122: 8. Es ist ein Ros’ entsprungen, 2. Herzliebster Jesu, 4. Herzlich tut mich erfreuen, 10. Herzlich tut mich verlangen

Sietze de Vries, Schnitger/Timpe/Van Oeckelen–orgel (40/IIIP), Der Aa-kerk Groningen

JSB records – JSB010522, TT 77’46, booklet 22 p. NE/EN/DU, opname 05/2022, cd/mp3/flac, prijs € 10,00 – 17,00 | jsbrecords.nl