RECENSIE Sir Herbert Brewer – Organ Works

Text Example

advertentieEen complete opname van het orgeloeuvre van Arthur Herbert Brewer (1865-1928) bestond tot voor kort nog niet. Sterker nog, voor zover ik heb kunnen nagaan zijn alleen zijn Marche Héroïqe en Cloister-Garth eerder op de plaat gezet. Wat dat betreft voorziet deze nieuwe Priory-cd dus in een lacune.

Brewer woonde en werkte praktisch zijn hele leven in Gloucester. Als achtereenvolgens koorzanger, assistent-organist en hoofdorganist bracht hij vele uren door in Gloucester Cathedral. Onder Brewers studenten bevonden zich Herbert Howells, die later zijn Gloucester Service zou opdragen aan de plaats waar hij zijn muzikale loopbaan begon, en Herbert Sumsion, die Brewer na diens plotselinge dood in 1928 zou opvolgen. Faam vergaarde Brewer vooral als leider van het Three Choirs Festival, een (nog steeds) jaarlijks terugkerend festival met de koren van Gloucester, Hereford en Worcester.

De muziek van Brewer spreekt een tamelijk conventionele, laatromantische taal. Hoewel hij niet direct een vernieuwer was, verstond hij wel de kunst pakkende melodieën en klinkende harmonieën te schrijven en dat maakt deze orgelmuziek zeker de moeite van het beluisteren waard. Hier en daar klinkt een vleugje Elgar door, met wie Brewer goed bevriend was. Enkele uitspringers: de Meditation on the name of Bach, het Carillon (geschreven ter nagedachtenis aan Hubert Parry), de Paean of Praise, de Introduction and Fugato en de Marche Heroïque (zijn bekendste en meest gespeelde werk).

De twintig stukken worden door organist Daniel Cook afzonderlijk toegelicht in het cd-boekje en gloedvol vertolkt op het glorieuze Willis-orgel van Salisbury Cathedral. De realistisch klinkende opnamen zijn gemaakt in januari 2011, enkele maanden voordat Cook het organistschap van Salisbury Cathedral verruilde voor dat van St. David’s Cathedral in Wales. [JOOST VAN BEEK]

The Complete Organ Works of Sir Herbert Brewer

Daniel Cook – The Organ of Salisbury Cathedral

Triumphal Song; Rêverie; An Impression; Meditation on the name of Bach; A Thanksgiving Processional; Carillon; Interlude in F; Minuet and Trio in D; Eventide; Cloister-Garth; Praeludium in E flat; Melody in A; Paean of Praise; Elegy; Introduction and Fugato; Canzonetta; Solitude; Minuet and Trio in B flat; Auf Wiedersehen; Marche Héroïque.

Label: Priory

Nummer: PRCD1057

Speelduur: 77’50

Boekje: 16 pagina’s (EN)

Prijs: € 18,50

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2012 www.orgelnieuws.nl