RECENSIE Steeds verrassend, altijd voordelig

Steeds verrassend, altijd voordelig. Met die slagzin maakt Kruidvat reclame voor zijn drogisterijartikelen. Maar die leus past ook prima bij de plaat die Matthias Havinga op het Kruidvatlabel Brilliant Classics uitgebracht heeft: Bachs transcripties van Italiaanse concerto’s, uitgevoerd op een Fins orgel.

Text Example

advertentieMatthias Havinga, onlangs benoemd tot organist van de Ronde Lutherse in Amsterdam, heeft een heerlijke plaat gemaakt. Met name de Vivaldi-concerti in a en in d, krijgen een sprankelende vertolking. Gelukkig is Havinga terughoudend met het aanbrengen van versieringen, waarmee vooral de middendelen van deze Concerti tegenwoordig vergeven worden. Gelukkig schrikt hij niet terug voor geprononceerde articulaties en fijnzinnige rubati. Misschien zullen anderen zijn spel wat gemaniëreerd vinden, maar ik vind het een verademing. Hier klinkt niet alleen muziek, hier speelt ook een muzikant!

Toch een licht kritische opmerking: de opname is mij wel ruimtelijk genoeg. Met name bij het Concerto in a naar Vivaldi gaan de details van het spel van Matthias Havinga wat verloren.

Ik kan het niet nalaten toch iets te zeggen naar aanleiding van het bespeelde orgel, een instrument uit 1998 van de Finse orgelbouwer Martti Porthan. Wij kunnen wel menen dat de Nederlandse orgelbouw in de wereld op eenzame hoogte staat, maar wie wel eens wat over de grens luistert, kan beter weten.

In het budgetsegment zijn wel meer van dit soort ontdekkingen te doen. Neem bijvoorbeeld Julia Brown met Scheidemann en Buxtehude op Amerikaanse orgels (label: Naxos). In elk geval heeft ook dit Finse orgel, waarvan het front aan Silbermann doet denken, een heerlijk verzadigde plenumklank. Hoe de tongen klinken, is aan de hand van deze plaat wat moeilijker te beoordelen. Het tongwerk dat een keer als uitkomende stem gebruikt wordt, vond ik wat kaal. Maar verder: wat een heerlijk barokinstrument!

Kortom, kopen deze plaat. Kost ook nog eens bijna niks. En volgen dat label! Want dit jaar komt Matthias Havinga met Passacaglia’s. Niet alleen van Bach, maar ook van Welmers.

Uitvoering: * * * * *
Opname: * * *

 

J.S. Bach, Italian concerto transcriptions for organ

Matthias Havinga, Martti Porthan-orgel, Lutherse kerk Kotka, Finland

Concerto in a (BWV 593, naar Vivaldi); Concerto in d (BWV 596, naar Vivaldi), Concerto in C (BWV 595, naar Von Sachsen-Weimar); Concerto in d (BWV 974, naar Marcello); Concerto in G (BWV 592, naar Von Sachsen-Weimar); Fuga in d (BWV 539, naar Bach (BWV 1001 (sonate voor viool)); Concerto in C (BWV 594, naar Vivaldi)

Label: Brilliant Classics
Nummer: 94203
Speelduur: 74’56
Boekje: 12 pagina’s (EN)
Prijs: € 15,00

Bestellen via
www.matthiashavinga.com