RECENSIE Stella maris

Voordat ik de debuutcd van Andreas Jetter als ‘Dommusikdirektor’ van de kathedraal in Chur (Zwitserland) in handen kreeg, had ik nog nooit van deze organist gehoord. Dat zal wel aan mij liggen omdat, gezien zijn biografie, hij zowel als organist als pianist op een zeer hoog en internationaal niveau aan de weg timmert.

Text Example

advertentieOp deze cd presenteert Jetter ‘zijn’ orgel dat de Zwitserse orgelbouwer Kuhn in 2007 bouwde voor de voornoemde kathedraal. Op de cd staan werken van Joseph Bonnet (Variations de Concert en Lied des Chrysanthèmes), Théodore Dubois (Fiat Lux en In Paradisum), Georges Kriéger (Toccata), Joseph Jongen (Papillons noirs) en Guy Weitz (Symphonie nr. 1).

Een pluspunt is dat deze cd niet een opname is met daarop de ‘zoveelste uitvoering van’. Doordat het programma grotendeels bestaat uit relatief onbekende orgelwerken, was het beluisteren van deze cd voor mij een soort muzikale ontdekkingstocht. Daarbij is het spel van Jetter werkelijk van topniveau. Aan de ene kant speelt hij met flair, komt zijn virtuoze techniek heel natuurlijk over en geeft hij het orgel soms gezond op z’n tabberd. Luister maar eens naar de Variations de Concert van Bonnet of het slotdeel van de Symphonie van Weitz. Aan de andere kant is zijn spel ook te kwalificeren als bijzonder mooi. Met oog voor detail, een uitgekiende agogiek en een uitgebalanceerd rubato boeide hij me van begin tot eind. Zo weet hij bijvoorbeeld in het Lied des Chrysanthèmes van Bonnet de breekbare sfeer aan het begin goed weer te geven.

Het Kuhn-orgel is een prachtig instrument waarop de onderhavige muziek goed gedijt. Grondstemmen, fluiten, strijkers, tongwerken, de verschillende tutti’s, het klonk voor mij allemaal heel overtuigend. Gewoon een mooi, modern symfonisch orgel dat op mij absoluut niet overkwam als een alleskunner waar je uiteindelijk niets mee kunt.

Deze cd is niet in de laatste plaats een mooi product vanwege de uitstekende opname waarin ruimte en instrument in goede balans zijn.

Tot slot blijft er misschien één minpuntje over dat ingegeven wordt door de kwaliteit van het geheel. De totale speeltijd is ruim 48 minuten. Graag had ik nog wel dertig minuten langer genoten van spel, orgel en ander onbekend repertoire! [CHIEL JAN VAN HOFWEGEN]

Waardering: 5 uit 5.

Stella Maris

Symphonische Orgelwerken aus Frankreich und Belgien

Andreas Jetter an der Kuhn-Orgel der Kathedrale Chur

Variations de Concert op. 1, Lied des Chrysantèmes op. 3/1 (Bonnet), Fiat Lux, In Paradisum (Dubois), Toccata en mi mineur (Kriéger), Papillons noirs op. 69 Nr. 11 (Jongen), Symphonie Nr. 1 (Weitz)

Label: Motette
Nummer: MOT 13891
Speelduur: 48’28
Booklet: 32 pagina’s (DU/EN)
Prijs: € 22,50