RECENSIE Stephen Tharp – The St. James’ Recital

Stephen Tharp is een organist van naam. Hij heeft een vermelding in Who’s Who in America en Who’s Who in the World. Tharp concerteert in vele landen en heeft allerlei prijzen gewonnen, onder andere met zijn opname van het orgelwerk van Jeanne Demessieux en met een plaat met de Goldberg Variationen. Tharp studeerde bij Wolfgang Rübsam maar bracht ook nog enige tijd nuttig door bij maître Guillou.

Text Example

advertentieHet ‘St. James’ Recital’ is een thuiswedstrijd van Tharp. Het Schoenstein-orgel is een Amerikaanse electro-pneumaat uit 2009; voor Amerikaanse begrippen niet eens heel groot. Het instrument heeft een symfonisch karakter. Jack M. Bethards, directeur en intonateur bij Schoenstein, betoogt dat het met een orgel als dit is als met een modern symfonie-orkest: het hele repertoire moet er zijns inziens in principe op vertolkt kunnen worden. De akoestiek in de kerk valt niet mee maar ook niet tegen. De pianissimo-klanken van het orgel spraken met het meest aan.

Tharp volgt de orgelmaker in zijn suggestie van ampele mogelijkheden niet, maar beperkt zich tot virtuoos symfonisch repertoire. Tharp heeft een fantastische techniek. Handenvol noten worden met aapachtige lenigheid de kerk in geslingerd. In de werken van Simonds en Wagner horen we ook de poëtische en mystieke Tharp.

In ons – ook na de tijd van authentiek nog altijd – puristische land zijn wij doorgaans niet zo voor orgels met omnivorale trekken. En acrobatiek op de klavieren en trapezewerk op het pedaal vinden we toch wel een beetje verdacht. Kan die toetsentikkerij de toets van de esthetische kritiek wel doorstaan? Stampt dat potige pedaalwerk niet elke subtiliteit uit de partituur?

De vragen zijn gemakkelijk gesteld. Wij hebben zulke orgels niet en we hebben nauwelijks zulke organisten … een handjevol maar. En de antwoorden? Er is maar één antwoord en dat is het toch overtuigende muzikale resultaat dat Tharp neerzet. Geen loze en holle virtuositeit, maar een toporganist op een Amerikaans concertorgel in een kerk in New York. Een smakelijke en pittige notenmix!

 


Stephen Tharp – The St. James’ Recital

Schoenstein & Co. Organs Op. 156 & 157

Toccata from Suite pour Orgue, Op. 5 (Maurice Duruflé); Prelude on ‘Iam Sol Recedit Igneus’ (Bruce Simonds); Toccata and Fuga Sinfonica on B.A.C.H. (Anthony Newman); Wotan’s Farewell and Magic Fire Music from ‘Die Walküre’; Danse Diabolique (George Baker); Scherzo in g minor, Op. 49 no. 2 (Marco Enrico Bossi); La Valse (Maurice Ravel, arr. Eugenio Fagiani)

Acis Productions – APL31995, TT 64’40, booklet 20 p. (EN/FR) | acisproductions.com