RECENSIE Symphonia Elegiaca

Text Example

advertentieMijn verwachtingen van deze cd waren niet hoog gespannen. Het wat naargeestige ontwerp werd ik al niet erg blij van en de gespeelde werken zeiden me weinig tot niets. Maar ik ben helemaal om: deze cd is geweldig!

In het gespeelde repertoire, Vlaamse orgelwerken, zit een stijgende lijn. De beide werken van Gabriël Verschraegen zijn een leuke binnenkomer. De Sonate van Tinel is gewoon een goed werk, dat de sfeer van Guilmant ademt. De hoekdelen, m.n. het eerste, hebben absoluut grandeur en het middendeel is een sfeervol stuk, dat geheel canonisch van opzet is. Maar de absolute verrassing is de Symphonia Eligiaca van de mij eerder volslagen onbekende Camil van Hulse. Het blijkt te gaan om een Vlaamse componist, die om gezondheidsredenen geëmigreerd is naar de Verenigde Staten. Ik had een wat gezwollen religieus werk verwacht, gezien de titels als ‘de dood’, ‘laatste zieleangst’ en ‘berusting in Gods wil’, en het feit dat het thematisch materiaal ontleend is aan het Gregoriaans. Maar niets is minder waar. Het gaat hier om een spectaculair, bij tijden aangrijpend werk in een vroeg-modern idioom. Met name het deel ‘laatste zieleangst’ is een indrukwekkend werk, dat hier en daar doet denken aan Petr Eben. Maar waar mij bij Eben soms het gevoel bekruipt dat het componeren hem wel eens wat te makkelijk afging, hebben we hier te maken met een goed doorwrocht werk dat een heel authentieke indruk maakt. Ik heb de partituur in elk geval meteen aangeschaft. Voor het spel van de frêle organiste Laure Dermaut niets dan lof. Zij houdt een gloedvol pleidooi voor haar Vlaamse meesters, dat het verdiend gehoor en navolging te vinden!

Slechts één minpuntje (behalve de cover): Ik heb dat orgel uit Dudelange langzamerhand wel gehoord. Het is absoluut een orgel waar je veel kanten mee op kunt. Maar karakter vind ik het niet echt hebben. De sound laat mij in elk geval koud. Was er voor dit repertoire nou niet een mooi Vlaams orgel te vinden? Vast wel. [DAVID DE JONG]

Symphonia Elegiaca – Flemish Organworks

Laure Dermaut, Stahlhut/Jann-orgel, Dudelange (Luxemburg)

Toccata in h klein; Scherzo opus 2 (Gabriël Verschraegen); Sonate in g-klein opus 29: Allegro con moto, Andante sostenuto, Allegro moderato (Edgar Tinel); Symphonia Elegiaca for organ opus 83: de dood, het laatste oordeel, goddelijke barmhartigheid, laatste zieleangst, berusting in Gods wil (Camil van Hulse)

Label: Animato

Nummer: AMP 11213

Speelduur: 70’56

Booklet: 16 pagina’s (NE/EN/FR/DU)

Prijs: € 15,90

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2012 www.orgelnieuws.nl