RECENSIE The Grand Organ of Salisbury Cathedral

Het is al weer de achtste in een reeks dvd’s van het label Priory over het Engelse orgel. Wie eerder dvd’s heeft gezien van bijvoorbeeld de kathedralen in Liverpool of Lincoln weet wat hem te wachten staat: beelden van de kerk, de directe omgeving, de speeltafel, het binnenwerk enzovoorts. Daar is natuurlijk niets mis mee, het gaat tenslotte om een orgel-dvd en dan kun je de kijker moeilijk beelden voorschotelen van de pub aan de overzijde van de kerk, hoe goed en gezellig ook (zoals in het geval van Norwich Cathedral, maar dit terzijde).

Text Example

advertentieDe gastheer in Salisbury is David Halls, die in 2005 tot Director of Music van Salisbury Cathedral werd benoemd, maar in de jaren daarvoor al als Sub Organist werkzaam was ‘onder’ Richard Seal en Simon Lole. Dat Halls kan spelen is een ding dat zeker is, dat hebben wij ter plaatse al eens kunnen constateren. Ook is hij niet vies van het arrangeren van orkestwerken en dan met name die uit het meer lichtklassieke genre. Het wekt dus geen verwondering dat het programma van de dvd er één is naar beproefde Engels receptuur: een ratjetoe aan stijlen en genre’s, maar daarom nog niet storend.

Er valt heel veel te genieten en dat is natuurlijk ook de verdienste van het tamelijk originele Willis-orgel uit (in eerste aanleg) 1877. Zowel in beeld als geluid is de betovering die van dit orgel uitgaat goed gevangen op zowel de dvd als de meegeleverde cd. Persoonlijke rekenen we Salisbury met Liverpool, Edinburgh en Lincoln tot de fraaiste kathedraalorgels in Groot-Brittannië.

Om de schoonheid van de diverse registers en registerfamilies ten volle te kunnen genieten, verdient het aanbeveling om in het menu niet meteen te kiezen voor het afspelen van het programma, maar eerst te kijken en luisteren naar wat David Halls heeft te vertellen over de geschiedenis van het orgel en de demonstratie van de diverse registers afzonderlijk. Hij doet dit zeer duidelijk, vaak aan de hand van bekende orgelliteratuur.

Net als Ian Tracey in Liverpool komt ook Halls in deze film over als een organist waar je na afloop een goede pint mee kunt drinken. Geen professoraal of zweverig gedoe, maar een haast kinderlijk enthousiasme en liefde voor het orgel van Salisbury. Voor wie een zwak heeft voor het lichtklassieke genre is er veel te genieten: Edwin Lemare’s Moonlight and Roses, Eric Coates’ Dance in the Twilight (met als bonus een uitleg van Halls over de wijze waarop hij dit stuk vanuit een pianouittreksel op orgel realiseert!) en Sunrise on Stonehenge van Frederic Wood.

Meer serieus wordt het als Halls gloedvol de magistrale (maar weinig gespeelde) Rhapsody No. 2 van Herbert Howells vertolkt of werken van Flor Peeters (Ave Maris Stella) en Vierne (Carillon de Westminster). Vanuit documentair opzicht interessant, maar niet meer dan dat, zijn de Jubilant March van John Stainer en het Andante Grazioso van Walter Alcock. Hoogst origineel is wél de ietwat tegen Bartok aanschurende Trumpet March van Geoffrey Bush.

Ook Bach ontbreekt niet: de Toccata in F krijgt een technisch onberispelijke uitvoering, terwijl Wachet auf een beetje te routineus wordt neergezet. In het booklet vinden we de meest noodzakelijke info (inclusief dispositie), niets meer en niets minder.

Al met al een dvd die de anglofielen onder ons zonder enig voorbehoud kan worden aanbevolen. Daarnaast kan het anderen als een voorbeeld dienen hoe een boeiende orgel-dvd te maken, want hier in Nederland lijkt de productie toch een beetje stil te liggen …

 

 

The Grand Organ of Salisbury Cathedral – David Halls

Salisbury Fanfare (Halls), Toccata in F BWV 540 (Bach), Andante grazioso (Alcock), A Jubilant March (Stainer), Andantine in D Flat ‘Moonlight and Roses’ (Lemare), Trumpet March (Bush), Sunrise on Stonehenge (Wood), Largo from ‘Xerxes’ (Handel), Rhapsody No. 2 (Howells), Chorale Prelude ‘Wachter auf’ BWV 645 (Bach), Toccata, Fugue and Mymn on ‘Ave Maris stella’ (Peeters), Dance in the Twilight (Coates), Carillon de Wesminster (Vierne).

 

Label: Priory
Nummer: PRDVD8 (DVD + CD)
Speelduur: 76’54
Booklet: 8 pagina’s (EN)
Prijs: € 29,95