RECENSIE Vierne – Complete Organ Symphonies – Hayo Boerema

Een fraai doosje, een zilveren schijfje en een boekje met boeiende tekst en foto’s: een compact disc. Een poosje geleden begon het erop te lijken dat de cd het veld zou gaan ruimen ten gunste van streaming in allerlei formats.

Text Example

advertentieDat blijkt echter gelukkig niet het geval te zijn. Er komen (weer) voortdurend prachtige cd’s met klassieke muziek uit – en daarbinnen ook nog eens prachtige orgelcd’s.

Ook Hayo Boerema levert daaraan een behoorlijke bijdrage. Cd’s met werk van Widor, Alain (compleet), Messiaen (op weg naar completering) en nu alle orgelsymfonieën van Louis Vierne op de Rotterdamse Rode Reus uitgebracht op het label Brilliant Classics. Het voordeel van uitbrengen op dit label is dat je nootjes zo de wijde wereld ingaan. Gelukkig hoeft Boerema zich in het geheel niet te schamen voor het internationale podium.

Hayo speelt Vierne op het Rotterdamse hoofdorgel. Een modern instrument, hoewel; binnenkort is het toch ook al weer 50 jaar oud! De opnames van Ben van Oosten en Christine Kamp (MDG en Festivo) zijn inmiddels al weer wat ouder, hoewel zeker niet gedateerd. Zij kozen voor instrumenten van Aristide Cavaillé-Coll, vooral dat van de St. Ouen te Rouen.

Het Rotterdamse instrument is een Marcussen. Marcussen behoort tot de wereldtop. Het hoofdorgel (1973) is duidelijk veel verder in klankontwikkeling dan het overigens schitterende en zeer karakteristieke transeptorgel (1959). En zeker mede door de wijze waarop de titulaire Frans-symfonisch werk registreert maakt de imposante Marcussen grote indruk. Een nobel instrument van symfonische allure, zeker wanneer het zo ‘getracteerd’ wordt als Boerema het doet. Hij blijkt keer op keer als een vis in het water in de enorme kleurdoos die dit orgel toch is.

Er zijn momenten dat je met gesloten ogen meent een heuse Cavaillé-Coll te horen en, opvallend genoeg, echt niet alleen in de zachte delen! De chamades die Boerema gepast en nooit overdadig inzet mengen mooi in het klankpalet en natuurlijk draagt de fantastische opname van Aad van der Waal bij aan het gehele klankbeeld. Symfonie III was al eerder opgenomen. Niet alle opnames zijn nog door Van der Waal gemaakt; langzamerhand begint de oude meester zijn ambacht over te dragen op een jongere generatie, waarin de Vanderwaalskrachten gelukkig wel hoorbaar doorwerken.

En dan het spel van Boerema. Inmiddels kunnen we wel zonder overdrijven spreken over het ‘veelgeprezen’ spel van Hayo Boerema. In de Rotterdamse Laurens hebben we een fantastische vertolker van het Frans-romantische en (vroeg)moderne repertoire, die zijn orgel helemaal naar zijn hand weet te zetten. Heerlijk lang uitgesponnen en trage lijnen in de smeltende mooie adagios’s van Vierne, die zijn hele sextet nota bene in mineur toonsoorten schreef! En wat een heerlijk jazzy Scherzo in de zeer indrukwekkende Symphonie VI. Alsof Louis Vierne Louis Armstrong heeft gekend.

Een box die elke orgelliefhebber snel moet aanschaffen, ook als je al een complete Vierne op een fraaie Cavaillé-Coll hebt. En zeker voor deze spotprijs. Bedenk ook dat je met een aanschaf Brilliant Classics stimuleert tot een vervolg … en o ja, dan graag nog eens een fraaie box met opnames van dat schattige koororgel en dat fruitige transeptorgel!

Louis Vierne – Complete Organ Symphonies

Symphonie Nr. 1 Op. 14, Symphonie Nr. 2 Op. 20, Symphonie Nr. 3 Op. 28, Symphonie Nr. 4 Op. 32, Symphonie Nr. 5 Op. 47, Symphonie Nr. 6 Op. 59

Hayo Boerema, Marcussen-hoofdorgel, Grote of Sint-Laurenskerk, Rotterdam

Brilliant Classics – 96226, 3CD, TT 225’25, opnamen 2018-2020, € 13,99 | klassiek.nl