[RECENSIE] Vijf sterren voor Franck vocaal

Text Example

advertentieNa de succesvolle eerste cd met vocale muziek van César Franck komt Aeolus nu met het tweede (en tevens laatste) deel. Recensent Joost van Beek is terecht enthousiast over deze cd van Aeolus.

César Franck – Intégrale de l’oeuvre vocale avec orgue (volume 2).

Lise Viricel & Marie-Frédérique Girod, sopranos; Emiliano Gonzalez Toro & Mathias Vidal, ténors; Jacques Bona, basse.

Jeune chœur du Centre de la Voix Rhône-Alpes; Solistes de Lyon-Bernard Tétu.

Fabrice Pierre, harpe; Amandine Lecras & Edouard Sappey-Triomphe, violoncelles; Botond Kostyak, contrebasse; Diego Innocenzi, orgue Cavaillé-Coll de l’église Saint-François-de-Sales de Lyon.

Bernard Tétu, direction.

Messe à trois voix pour soprano, ténor, basse, chœur à 3 voix, orgue, violoncelle, harpe et contrebasse, op. 12 (CFF 203); Justus ut palma florebit, motet pour basse solo, chœur à 3 voix et orgue (CFF 194); Magnificat pour orgue avec plain-chant alterné; Kyrie pour une Messe de Noël pour orgue avec plain-chant alterné; Offertoire pour la Messe de minuit pour orgue (CFF 57); Sortie pour orgue (CFF 94).

Label: Aeolus

Bestelnummer: AE-10033

Speelduur: 80’56”

Boekje: 32 pagina’s (FR, DU, EN)

Prijs: € 23,30

Uitvoering: * * * * *

Opname: * * * * *

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

Na de succesvolle eerste cd met vocale muziek van César Franck komt Aeolus nu met het tweede (en tevens laatste) deel. Het woord ‘intégrale’ moet volgens het boekje overigens niet helemaal letterlijk worden genomen: composities die alleen in manuscriptvorm bestaan, onvoltooid zijn gebleven of zich in privécollecties bevinden ontbreken. Opvallend is wel dat ook een van Francks bekendste composities in dit genre (Psaume 150) niet in de verzameling is opgenomen.

De voorbereiding van dit grootse project heeft enkele jaren in beslag genomen. Er is door de betrokkenen weinig aan het toeval overgelaten, of het nu gaat om de (in dit geval Franse) uitspraak van het Latijn of de orgelbegeleiding van het Gregoriaans. Het begeleidende boekje gaat dieper in op de muziek en de keuzes die bij de uitvoering daarvan gemaakt moesten worden.

Naast de grondige voorbereiding wordt er ook hier weer op uitzonderlijk hoog niveau gemusiceerd. Strakke maar zeker niet gelikte koorzang, eersteklas solisten (wat jammer dat sopraan Lise Viricel maar een paar minuten te horen is), een uitstekende organist en een dirigent die duidelijk de touwtjes in handen heeft. Voeg daarbij de voortreffelijke kwaliteiten van Aeolus’ opnameteam en het feest is compleet.

De Messe à trois voix, met haar wat buitenissige begeleidingsapparaat van orgel, harp, cello en contrabas, neemt met drie kwartier de meeste ruimte in op deze tot de nok toe gevulde cd. Prachtige muziek, waarvan je je afvraagt waarom ze, op het bijna stukgezongen Panis Angelicus na, zo weinig wordt uitgevoerd. Dit werk doet zeker niet onder voor gelijksoortige en veel beroemder geworden composities van tijdgenoten als Gabriel Fauré en Charles Gounod. En wat is het prettig om dat Panis Angelicus nu eens niet als de smartlap te horen die er zo vaak van wordt gemaakt.

Het Magnificat en het Kyrie pour une messe de Noël worden alternatim uitgevoerd door koor en orgel, een praktijk die in Francks dagen nog springlevend was. Het korte motet Justus ut palma florebit, gebaseerd op Psalm 92, is werkelijk een juweeltje. De afwezigheid van de gezongen teksten in het cd-boekje is wel een onnodig minpuntje.

Het Cavaillé-Coll-orgel van Lyon (volgens organist Diego Innocenzi een ‘apotheose van het koororgel’) is vooral als begeleidingsinstrument te horen en ook in die hoedanigheid is het een lust voor het oor. Dit orgel behoort toch wel tot de allermooiste creaties van Monsieur Aristide.

Aeolus heeft met het uitbrengen van deze collectie een minder bekende kant van César Franck op hoogstaande wijze voor het voetlicht gebracht. Waarvoor alle lof! [JOOST VAN BEEK]

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2010 www.orgelnieuws.nl