RECENSIE Vlaamse Rapsodie

Text Example

advertentieOngeveer gelijktijdig met de door deze website uitgebrachte cd’s ‘Dutch Organ Music’ verscheen op Tuliprecords.nl een vergelijkbare productie. Peter Ledaine, organist van de Sint-Petrus-en-Pauluskerk in Oostende, komt vanuit zijn thuishaven met een programma met negentiende- en twintigste-eeuwse Belgische orgelmuziek.

Het orgel werd in 1907 gebouwd door Pierre Schijven. In 1954 voerde de firma Loncke een aantal ingrijpende wijzigingen door, die achteraf niet heel goed bleken uit te pakken. In 1997 werd het orgel door Flentrop in zijn oude luister hersteld. Het is een fraai symfonisch instrument, dat zeker niet onderdoet voor zijn grotere broers in Antwerpen en Laken.

Peter Ledaine (1967) is, afgaande op zijn curriculum vitae, vooral onderlegd in ‘oude’ muziek, maar hij is meer dan dat, zo blijkt uit deze cd.

De meeste werken daarop zijn afkomstig van Flor Peeters. Bekend, maar ook minder bekend werk, zoals het stuk waaraan de cd zijn naam ontleent. Deze Vlaamse Rapsodie is een toonbeeld van Peeters’ voorliefde voor composities met een contrasterende inhoud. De hoekdelen zijn krachtig en energiek, het middendeel bestaat uit een aantal variaties over ‘Ik zag Caecilia komen’. Het stuk werd door Peeters zelf als volgt omschreven: ‘een fresco van het Vlaamse karakter: energetische ritmes, decoratieve vorm, krachtige substantie, kleurrijke registratie, sterke gestalte’. Ledaine weet goed raad met de afwisseling van felle ritmiek en contemplatieve lyriek. Wat opvalt, ook in de andere stukken trouwens, is zijn beheersing in uitbundiger passages, waardoor de muzikale spanning altijd aanwezig blijft.

Van Lemmens klinkt de prachtige introverte Prélude à 5 voix. Gabriël Verschraegen, jarenlang organist van de Sint-Baafskathedraal in Gent, is vertegenwoordigd met een fijnzinnige partita over ‘Veni Creator’. De rest van de cd is gereserveerd voor één van de leermeesters van Peter Ledaine, Chris Dubois, die overigens ook voor de toelichtingen op de muziek zorgde. Veel van diens muziek is liturgisch geïnspireerd, zo ook deze drie composities. Boeiende muziek in een klankidioom dat waarschijnlijk het best getypeerd kan worden als een combinatie van laatromantiek, impressionisme en gematigd modernisme. Vooral de indrukwekkende, op Max Reger geënte koraalfantasie over het Barnard-lied ‘Zingt Jubilate’ verdient het om vaker gehoord en gespeeld te worden.

Al met al laat deze cd, waarvan ook de opname en het bijbehorende drukwerk prima in orde zijn, een uitstekende indruk achter van het Schijven-orgel in Oostende en zijn bespeler. [JOOST VAN BEEK]

Uitvoering: * * * *

Opname: * * * *

Vlaamse Rapsodie

Peter Ledaine, Schijven-Flentrop organ, St Peter & Paul, Oostende (B)

Programma:

Toccata, fugue et Hymne sur ‘Ave Maris Stella’, op. 28; O Gott, Du frommer Gott, op. 68/2; Aria, op. 51; Partita ‘Alles ist an Gottes Segen’, op. 68/10 (Flor Peeters); Prélude a 5 voix (Jacques-Nicolas Lemmens); Vlaamse Rapsodie, op. 37 (Flor Peeters); Partita per Octavo Tono super ‘Veni Creator’ (Gabriël Verschraegen); Rorate Caeli; Koraalfantasie en thema fugatum voor groot orgel over het geestelijk lied ‘Zingt Jubilate’; Blijf mij nabij (Chris Dubois); Lied to the Sun, op. 66/5 (Flor Peeters).

Label: Tuliprecords.nl

Nummer: TURE200902

Speelduur: 72’16”

Boekje: 16 pagina’s (NL/EN)

Prijs: € 18,50

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2010 www.orgelnieuws.nl