Recital in Handel’s Church

In hartje Londen, middenin de prestigieuze wijk Mayfair, staat St. George’s Church. Tegenwoordig vormt dit godshuis vaak het decor voor jetsethuwelijken, zo’n driehonderd jaar geleden was het de plaats waar Georg Frideric Handel regelmatig ter kerke ging. Dat laatste bezorgde deze nieuwe cd van de Amerikaanse organiste Kimberly Marshall zijn titel.

Text Example

advertentie 

In St. George’s Church bevindt zich een nieuw orgel in een oude kas. De firma Richards, Fowkes & Co, net als Marshall van Amerikaanse komaf, bouwde het instrument in 2009 in de uit 1725 daterende kas. Volgens de beschrijving van de orgelbouwer is het orgel, het eerste van de firma buiten Amerika, enerzijds gebaseerd op barokke principes en sluit het anderzijds subtiel aan bij de behoeften van de Anglicaanse kerkzang.

 

De discografie van Marshall wekt de indruk dat oude muziek haar specialisme is. Ook dit recital is daar voor het merendeel mee gevuld. Op de cd staat, naast uiteraard werk van Handel, ook muziek van diens tijdgenoot Johann Sebastian Bach. De bijna kamermuzikale aanpak van Marshall en haar gevarieerde (in het booklet vermelde) registraties in de drie Concerto’s en de Passacaglia maken dat het stemmenweefsel goed te volgen is. De niet al te overdadige akoestiek van de kerk werkt daar ook aan mee. Een Bach-bewerking van Dupré en twee Handel-parafrases van Guilmant, waarin orgel en organist zich van een romantischer kant laten zien, completeren dit keurig verzorgde recital.

 

Recital in Handel’s Church

Kimberly Marshall, organ

St. George’s, Hanover Square, London

 

Concerto in B-flat Major Op. 7 No. 1 (Handel); Largo from Xerxes (Handel); Concerto in F Major Op. 4 No. 5 (Handel); Passacaglia in C Minor, BWV 582 (Bach); Sinfonia from Cantata 29, BWV 29 (Bach/Dupré); Concerto in D Minor after Vivaldi, BWV 596 (Bach); Paraphrase on `See the conqu´ring hero comes´, Op. 90; Religious March upon Handel´s `Lift up ye heads´, Op. 15 (Guilmant).

 

Label: Loft Recordings

Nummer: LRCD-1154

Speelduur: 73’31

Booklet: 12 p. (EN)

 

N.B. Alleen als download verkrijgbaar, o.a. hier en hier