Reddingsactie Dordts orgel

Text Example

advertentieIn de Grote Kerk van Dordrecht is woensdag 16 november het startschot gegeven voor de reddingsactie van het Kam-orgel uit 1859. Dit gebeurde door de werkgroep ‘Red het orgel’.

Het orgel van de Grote Kerk is dringend aan een restauratie toe. Zo is een aantal pijpen verzakt waardoor ze op de kerkvloer dreigen te vallen. Ook is het monumentale instrument steeds vaker ontstemd omdat de mechaniek niet meer goed werkt.

Het kerkbestuur heeft 500.000 euro nodig en heeft daarom de actie ‘Red het Orgel’ opgezet. De gemeente Dordrecht is inmiddels te hulp geschoten met een goedkope lening om de restauratie aan te pakken.

Het orgel, dat in 1859 is gebouwd door de Rotterdamse orgelmaker W.H. Kam, is in 1987 ook al eens gerestaureerd door de firma Leeflang. Volgens deskundigen, waaronder de Rijksdienst voor Monumentenzorg, is die restauratie onvoldoende geweest om het orgel de komende jaren optimaal te laten klinken. De nieuwe restauratie van het 3.500 pijpen tellende instrument moet volgend jaar beginnen. Het moet dan weer minimaal vijftig jaar meekunnen. [bron: RTV Rijnmond]

© 2005 orgelnieuws.nl