Reflectie in Lopikerwaard

Text Example

advertentieOnder de titel ‘Reflectie’ organiseert de stichting Orgelcultuur Midden Nederland opnieuw een verrassende orgeltocht. Vorig jaar werd een orgeltocht georganiseerd waarbij een nieuwe dubbel-cd gepresenteerd werd van orgels in de Lopikerwaard.

Nu komt deze stichting met een nieuw initiatief: “Reflectie”.

In de orgelwereld is reflectie een belangrijk begrip. Reflectie in de zin van overweging, beschouwing. Elke organist, componist en orgelmaker heeft wel overwegingen bij zijn werk, zijn creatie. Reflectie kan echter ook gezien worden als “reageren op”, als terugkaatsing. Deze vorm van reflectie staat centraal tijdens de orgeltocht. Orgels, componisten en organisten reageren op elkaar.

Speciaal voor deze dag is aan Aart de Kort, Ronald de Jong, Wout van Andel en Jan Raas gevraagd een compositie te schrijven waarin ze reflecteren op een instrument. Aart de Kort schrijft een compositie voor het Engelse Hunterorgel in de Gereformeerde kerk van Lopik. Voor het Ademaorgel in de RK Kerk van Cabauw werd een compositie geschreven door Ronald de Jong. Wout van Andel componeert voor het Van Dam orgel in Willige Langerak en Jan Raas reageert op het Van Vulpen orgel van de Ned. Herv. Kerk te Schoonhoven.

Dick Sanderman en Gerrit Christiaan de Gier zullen zich bezinnen op de instrumenten, de nieuwe composities en de bestaande orgelliteratuur. Hun reacties hierop zijn te horen tijdens de orgeltocht.

Deze orgeltocht wordt georganiseerd in samenwerking met District Utrecht van de KNOV en Orgelkring De Hollandsche IJssel. De orgeltocht wordt gehouden op 8 oktober 2005. De tocht start om 10.00u in de Gereformeerde Kerk van Lopik. Vervolgens wordt om 11.30u Cabauw bezocht. Na de lunch wordt om 14.30u een bezoek gebracht aan Willige Langerak. Om 16.00u wordt de tocht afgesloten in Schoonhoven.

Meer informatie over deze orgeltocht is te vinden op de website van Orgelkring De Hollandsche IJssel www.orgelkring.nl, of te verkrijgen via [t] 0182-343704.