Reger & de variatiekunst

Jubileum-cd’s willen nog wel eens het karakter hebben van een verzameling greatest hits. Zo niet de cd die het vijftigjarig jubileum van Piet van der Steen als organist van de Utrechtse Gertrudiskathedraal markeert. Van der Steen stond er al niet om bekend dat hij bij voorkeur platgetreden paden bewandelt, en dat onderstreept hij door te jubileren met onder meer het hondsmoeilijke Opus 73 van Max Reger.  

Text Example

advertentieHet Maarschalkerweerd-orgel van de Zwolse Peperbus sluit weliswaar meer aan bij de Franse dan bij de Duitse romantiek, maar dat vergeet je al snel als je Reger hoort zoals hij hier gespeeld wordt. Ik betwijfel of Opus 73 ooit mijn favoriete Reger-werk gaat worden, maar mocht dat niet zo zijn, dan treft Piet van der Steen in elk geval geen blaam. Uiterst beheerst, transparant en kleurrijk zet de jubilaris deze enorme kolos neer. Een gedroomde uitvoering, die bovendien fraai is vastgelegd.

Niet minder overtuigend klinken de Introduktion und Passacaglia uit Opus 63 en een aantal kleine en grotere koraalvoorspelen uit Opus 67 en Opus 135a, waarvan de laatste twee titels (Alles ist an Gottes Segen en Allein Gott in der Höh sei Ehr) vast niet willekeurig gekozen zijn; ze passen althans goed bij het jubileum van een kerkmusicus.

Bewonderenswaardig is ook de wijze waarop Van der Steen zijn ‘gouden plaat’ besluit. Niet met een daverende uitsmijter, maar met een intiem sfeerstuk voor harmonium – het enige werk dat Reger voor dit instrument schreef. Om stil van te worden, zo mooi.

Het moge duidelijk zijn: dit is een prachtuitgave, niet in de laatste plaats vanwege het zowel qua inhoud als qua vormgeving voortreffelijke booklet.

 


Piet van der Steen ? Reger & de variatiekunst

Maarschalkerweerd-orgel Basiliek O.L.V. Ten Hemelopneming Zwolle

Introduktion und Passacaglia in f-Moll, Op. 63 Nr. 5/6; Vom Himmel hoch da komm’ ich her, Op. 135a/Op. 67; Variationen und Fuge über ein Originalthema in fis-Moll, Op. 73; Alles ist an Gottes Segen, Op. 135a/Op. 67/Op. 135a; Allein Gott in der Höh sei Ehr, Op. 135a/Op. 67; Romanze in a-Moll für Harmonium.

Label: Prestare
Nummer: ZWF3331549
Booklet: 24 p. (NL)
Speelduur: 72’34
Prijs: € 15

Bestellen: Piet van der Steen, steen.pvander@gmail.com, (0345) 574 910 of www.prestarecd-productions.nl