Reger & Tanke [RECENSIE]

Text Example

advertentieMax Reger: Variationen und Fuge fis-Moll

und Zwei Wind-Fantasien von Willem Tanke

Willem Tanke an der Adema-Orgel in der St. Bavokathedrale, Haarlem und an den Marcussen-Orgeln in der Grote of Sint Laurenskerk, Rotterdam

Label: Cybele Records

Nummer: CYBELE SACD 06.302

Speelduur: 72’15”

Booklet: 20 pagina’s (DU/EN)

Prijs: € 22,90

Muzikale interpretatie * * * * *

Programmakeuze * * * *

Keuze van het instrument * * * * *

Kwaliteit van de opname * * * *

Informatie in het booklet * * * *

Grafische vormgeving (cd en boekje) * * * * *

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

Willem Tanke heeft de orgelliefhebber al eens blij gemaakt met een van de beste Messiaen-uitvoeringen op geluidsdrager. Opgenomen voor het helaas ten onder gegane label LBCD in de Kathedrale Basiliek St. Bavo te Haarlem. Niet het instrument met de grootste klankschoonheid, maar wel een karakteristieke en krachtige persoonlijkheid. Tanke keert weer terug op de grote Adema met Regers intrigerende opus 73.

Ditmaal heeft Reger zelf een thema bedacht. De Variationen und Fuge über ein Originalthema in fis-moll wordt niet vaak gespeeld. Min of meer bekend is de recente uitvoering van Gerd Zacher op het E.F. Walckerorgel uit 1900 te Essen-Werden voor het label Aeolus (AE10411). Tankes uitvoering klinkt nog monumentaler, minder gefragmenteerd en ook gedrevener, hoewel een fractie langzamer. Het Walcker-orgel is ook iets intiemer en heeft wat meer poëzie. Ook heeft de Walcker wel prachtige solostemmen.

Zacher combineert op. 73 met andere werken van Reger. Tanke combineert Reger met eigen werken, maar deze worden niet in de Kathedrale Basiliek gespeeld – voor zijn beide ‘Wind-Fantasieën’ verhuist Tanke naar de Rotterdamse Laurens. Tanke heeft inmiddels een oeuvre geschreven dat een eigenzinnige plaats in de orgelwereld inneemt. Enkele van deze werken zijn opgenomen voor Cybele; bijvoorbeeld Imaginary Day – 21 Fantasies for Organ in Nijmegen.

De beide Wind-Fantasieën hebben een wezenlijk facet van het orgel geabstraheerd tot muzikaal thema: de windvoorziening van het orgel. De wind als de ziel van het orgel en Tanke als muzikaal psycholoog … Wind wordt klank, klank wordt muziek. Beide fantasieën zijn in hun eigenheid indrukwekkend. Terecht wordt het karakteristieke en eenkennige transeptorgel gehonoreerd met de vertolking van de eerste Fantasie. De Tweede Wind-Fantasie confronteert de luisteraar met de rauwe oerkracht van het Marcussen-hoofdorgel. Cultuur en natuur zijn vervlochten in Tankes Wind-Fantasieën die modern zijn zonder modernistisch te worden.

De werken van Tanke vragen de aandacht. Dat geldt eigenlijk voor de gehele cd. Enkele mooie Brahms-koralen tussen Reger en Tanke hadden wellicht de nodige rust in het programma kunnen geven.

De opname van het Kathedrale orgel vind ik wat indirect. De Laurensorgels zijn goed geregistreerd. Het boekje biedt voldoende informatie, hoewel ik graag nog meer zou lezen over de kunst van Tanke. Het boekje is netjes, hoewel de typografie wat rommelig is.

Wie wat uitgeluisterd is op de monotonie van vele cd producties, koopt in deze cd iets nieuws. Ga er wel helemaal voor zitten. [ARJEN VAN KRALINGEN]

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2009 www.orgelnieuws.nl