Rehobothkerk Barneveld krijgt nieuw Boogaard-orgel

In de Rehobothkerk van de Gereformeerde Gemeente Barneveld-Centrum komt een nieuw orgel van Orgelmakerij Boogaard. Eerder dit jaar werd het contract met de Rijssense orgelmaker getekend. Het orgel krijgt 33 registers verdeeld over twee manualen en pedaal. De oplevering is gepland in mei 2015.

Het is het tweede nieuwe orgel voor de twee Gereformeerde Gemeenten in Barneveld. Onlangs werd in de Adullamkerk van de gemeente ‘Barneveld-Zuid’ een nieuw orgel van Mense Ruiter in gebruik genomen. Voor Ide Boogaard is het Barneveldse instrument het tweede grote orgel in de regio: in 2013 wordt de oplevering van een orgel (43/III/P) voor de Gereformeerde Gemeente in buurdorp Scherpenzeel verwacht.

Text Example

advertentieDe plaatselijke orgelcommissie koos voor het ontwerp en het concept van Boogaard dat ‘het meest overeenkomt met de wensen die er waren: een gemeentezangorgel met een klankconcept wat zich richt op draagkracht en helderheid.’ Het instrument zal 33 stemmen gaan tellen verdeeld over een Hoofdwerk, Onderpositief en Pedaal. De speeltafel komt aan de zijkant om zoveel mogelijk pijpwerk in de kerkruimte op te kunnen stellen. Het huidige, elektro-pneumatische Koch-orgel (25/II/P, 1970) staat grotendeels in een nis geplaatst.

Voor de klank van het nieuwe orgel wordt de stijl van Chr. Müller als uitgangspunt genomen. Boogaard heeft in de Moriakerk in Capelle aan den IJssel al eerder een orgel in deze stijl gebouwd. De kast zal een witte tint krijgen met gouden accenten.

Dispositie

Hoofdwerk
Prestant 16 B/D
Prestant I-II 8
Roerfluit 8
Viola di Gamba 8
Roerquint 6 D
Octaaf 4
Flagfluit 4
Terts 3 1/5 D
Quint 3
Octaaf 2
Cornet V D
Mixtuur V
Trompet 16 B/D
Trompet 8

Onderpositief
Prestant 8
Bourdon 8
Octaaf 4
Roerfluit 4
Nasard 3
Octaaf 2
Fluit 2
Sesquialter II B/D
Mixtuur IV
Fagot 16
Schalmey 8

Pedaal
Prestant 16
Subbas 16
Roerquint 12
Octaaf 8
Gedekt 8
Octaaf 4
Bazuin 16
Trombone 8

Werktuiglijke registers
Koppel Hoofdwerk – Onderpositief
Koppel Pedaal – Hoofdwerk
Koppel Pedaal – Onderpositief
Tremulant Hoofdwerk – uitlatende pneumatische tremulant
Tremulant Onderpositief – inliggende kanaaltremulant

 

© 2011 tekening: Orgelmakerij Boogaard, Rijssen