Rehobothkerk Barneveld neemt nieuw Boogaard-orgel in gebruik

ide boogaard orgel gereformeerde gemeente barneveld centrum

Op vrijdag 25 september wordt in de Rehobothkerk van de Gereformeerde Gemeente Barneveld-Centrum een nieuw orgel van Orgelmakerij Boogaard in gebruik genomen. Het orgel heeft 33 stemmen verdeeld over Hoofdwerk, Onderpositief en Pedaal.

Text Example

advertentieHet orgel vervangt een elektro-pneumatisch instrument van de firma Bernard Koch uit 1970 dat grotendeels stond ingebouw in een nis boven de kansel. Het nieuwe Boogaard-orgel heeft een plaats gekregen op een balustrade boven een geheel nieuw liturgisch centrum.

Bij de bouw van het orgel lieten de Barnevelders zich adviseren door de Orgelbouw Advies Commissie van de Vereniging van Organisten van de Gereformeerde Gemeenten. In 2011 ontving Orgelmakerij Boogaard te Rijssen de opdracht voor de bouw van het instrument dat qua klank is gebaseerd op de Nederlandse orgelbouw van omstreeks 1750.

Voor het ontwerp van de orgelkast werd gebruik gemaakt van enkele klassieke stijlelementen, waaronder verguld snijwerk. De klaviatuur van het orgel is ingebouwd in de linkerzijkant. De drie werken worden gevoed door evenzoveel spaanbalgen.

Het Boogaard-orgel is het vierde orgel dat in korte tijd in Gereformeerde Gemeenten binnen een straal van enkele kilometers werd gebouwd . In 2011 plaatste Mense Ruiter een fors tweeklaviers orgel in de Adullamkerk van de Gereformeerde Gemeente Barneveld-Zuid. Adema’s Kerkorgelbouw plaatste in 2013 een eveneens omvangrijk tweeklaviers-orgel in de Petrakerk van de Gereformeerde Gemeente te Ede en in datzelfde jaar bouwde Ide Boogaard een drieklaviers orgel voor de Sionkerk van de Gereformeerde Gemeente te Scherpenzeel.

Ingebruikname

De ingebruikname van het Boogaard-orgel vindt plaats op vrijdag 25 september om 19.30 uur. VOGG-voorzitter Dirk Jan Versluis zal de inspeling van het orgel verzorgen. De Rehobothkerk is gelegen aan de Nairacstraat, vlakbij station Barneveld-Centrum.

Barneveld02


Dispositie

Hoofdwerk C-f3
Prestant 16 bas/discant – C-H transmissie Pedaal
Prestant I-II 8
Roerfluit 8
Viola di Gamba 8 – C-H uit Roerfluit 8
Roerquint 6 discant
Octaaf 4
Flagfluit 4
Terts 3 1/5 discant
Quint 3
Octaaf 2
Cornet V discant
Mixtuur V
Trompet 16 bas/discant
Trompet 8

Onderpositief C-f3
Prestant 8
Bourdon 8
Octaaf 4
Roerfluit 4
Nasard 3
Octaaf 2
Fluit 2
Sesquialter II bas/discant
Mixtuur IV
Fagot 16
Schalmey 8

Pedaal C-f1
Prestant 16
Subbas 16
Roerquint 12
Octaaf 8
Gedekt 8
Octaaf 4
Bazuin 16
Trombone 8

Werktuiglijke registers
Koppeling Hoofdwerk – Onderpositief
Koppeling Pedaal – Hoofdwerk
Koppeling Pedaal – Onderpositief
Tremulant Hoofdwerk – uitlatende pneumatische tremulant
Tremulant Onderpositief – inliggende kanaaltremulant

 

Meer informatie

www.boogaardorgelbarneveld.nl

 

© 2015 fotografie FilmPloeg