Reitze Smits: 422play Volume I – nieuwe muziek voor orgel vierhandig

Reitze Smits is begonnen aan een reeks composities en bewerkingen voor orgel vierhanding. Deel I van ‘422play’ verscheen onlangs bij Valeur Ajoutée.

Text Example

advertentieIn Engeland werden al in de zestiende eeuw stukken voor twee spelers aan één klavier ‘for two to play’ genoemd. Nu ook organisten regelmatig duo’s vormen was dit inspiratie voor Reitze Smits om een reeks composities en bewerkingen met die titel te maken voor twee organisten op één orgelbank.

Volume I bevat twee composities.

In Cumuli, oftewel ‘stapelingen’, worden steeds meer herhaalde motieven toegevoegd aan een doorgaand ritmisch patroon. Een solostem steekt daartegen af in registraties met discant- registers (of bij gebrek daaraan te spelen op een derde klavier). Het tempo blijft vrijwel constant met verschillende gelijktijdige ritmische bewegingen.

In A Certain Harmony speelt één samenklank, waarmee het werk begint en eindigt, een hoofdrol. De intervallen van de akkoorden pendelen verschoven ten opzichte van elkaar in een vloeiende beweging. De solistische eerste partij maakt zich steeds meer los van de begeleidende harmonie in snelle, quasi geïmproviseerde figuren, die het werk steeds verder opstuwen, om aan het slot weer ruimte te geven aan de harmonie.

 

 

 


Reitze Smits

422play – Volume I

Cumuli; A Certain Harmony

Valeur Ajoutée – z.nr. , 16 p., € 14,95 | bestellen en demonstratiepagina’s: valeurajoutee.eu