Reitze Smits: Tripartite

Nieuwe muziek van Reitze Smits is onlangs verschenen bij muziekuitgeverij Valeur Ajoutée. Smits ontleende de titels van deze drie werken aan verschillende genres uit de muziekgeschiedenis.

Text Example

advertentie 

De Toccata de ma esquerra (Spaans voor ‘Toccata voor mijn linkerhand’) is ontleend een een compositie van Cabanilles, waarbij het castagnet-achtige ritme van het begin, de soli in de linkerhand en de virtuoze passages daaromheen voor inspiratie zorgden.

 

In zijn Impromtu ‘komt de oorspronkelijke betekenis naar voren: een tasten vanuit een noot naar buurnoten, wat uiteindelijk leidt tot een eenvoudig motief van drie stijgende tonen, dat weer aanleiding geeft tot verschillende invallen’, schrijft de componist in het voorwoord.

 

In de Jigg, oud-Engels voor gigue, ‘wordt een folk-achtige melodie steeds meer uit zijn verband gerukt door herhaalde patronen van onregelmatige lengte die over elkaar schuiven’.

 

Voor de uitvoering van de Tripartite is een orgel met minimaal twee klavieren, beide met 8′-tongwerk, en pedaal nodig. De manuaalomvang van de Toccata en Impromptu gaat tot c3, voor de Jigg tot f3.

 

toccata de ma esquerra reitze smits

 

 

 

Reitze Smits

Tripartite

 

Toccata de ma esquerra, Impromptu, Jigg.

 

Uitgave: Valeur Ajoutée
Nummer:  –
Pagina’s: 28
Prijs: € 16,95
Bestellen: www.valeurajoutee.eu