Remy Syrier – St. Remacle Spa [RECENSIE]

Text Example

advertentieRemy Syrier an der Thomas-Orgel, St. Remacle Spa (B)

Konzert nach Antonio Vivaldi in d-moll (BWV 596); Choral “Wir glauben all’ an einen Gott, Vater” (BWV 740); Fantasia in G-dur (BWV 572); Triosonate I in Es-dur (BWV 525); Choral “Herr Jesu Christ, dich zu uns wend” (BWV 709); Toccata, Adagio und Fuge in C-dur (BWV 564)

Label/nummer: De Kaersemaeker cd 2138

Speelduur: 58’16”

Boekje: 4 pagina’s

Prijs: € 10,00 (te bestellen bij de organist, via remy@agimont.nl)

Muzikale interpretatie * * * *

Programmakeuze * * * *

Instrumentkeuze * * * *

Kwaliteit van de opname * * * *

Informatie in het boekje *

Grafische vormgeving (cd en boekje) * * *

Het orgel van de Église Notre-Dame et Saint-Remacle in Spa (1992), gebouwd naar voorbeeld van Gottfried Silbermann, wordt door sommigen gezien als de definitieve doorbraak van de Belgische orgelbouwfirma Thomas. Over het nut en de noodzaak van het bouwen van stijlkopieën zullen de meningen wel altijd blijven verschillen, maar dat dit gewoon een mooi orgel is blijkt uit deze cd van de Maastrichtse organist Remy Syrier.

Syrier, die onder anderen bij Gustav Leonhardt en Ton Koopman studeerde, heeft een volledig Bach-programma samengesteld met verschillende soorten composities, zodat er een afwisselend geheel is ontstaan. Syriers Bach is levendig, krijgt de tijd om te ademen en vaart wel bij kleurrijke registraties. Het Konzert nach Vivaldi zorgt voor een heerlijk sprankelend begin en ook in de andere vrije werken overheerst de lichte toets. De twee koralen daarentegen worden ingetogen en sfeervol vertolkt. Een hoogtepunt is het middendeel uit de Triosonate: alsof je een kamermuziekensemble bezig hoort! Syriers ervaring als lid van het Ensemble Agimont zal hier ongetwijfeld een woordje meespreken.

De opname, gemaakt door Paul Pankert, is vrij direct. Daardoor krijgt de luisteraar er ook wat andersoortige orgelgeluiden bij, maar zelf vind ik dat niet per se storend.

Het bijbehorende inlegvel rept met geen woord over de muziek, het orgel of de organist, maar geeft alleen de gespeelde stukken weer. Informatie die ook al op de achterkant te vinden is… Juist omdat deze uitgave in muzikaal opzicht veel te bieden heeft is het jammer dat aan de uiterlijke presentatie ook niet wat meer aandacht is besteed. [JOOST VAN BEEK]

© 2009 www.orgelnieuws.nl