Rendez-vous au Gaumont-Palace: orkest en theaterorgel in de jaren 30

gaumont palace orgue

In Parijs stond tot eind 1972 het Gaumont-Palace, met zijn zesduizend plaatsen de grootste bioscoop van Europa. Van het Christie-theaterorgel en het Gaumont-orkest zijn opnamen uit 1939 bewaard gebleven. Éditions Hortus bracht ze opnieuw uit op cd.

Text Example

advertentieDe superbioscoop werd in 1930 in art-decostijl gebouwd. In datzelfde jaar bouwde de Engelse firma Christie het theaterorgel met vier manualen, 14 ranks, slagwerk en geluidseffecten. Pas drie jaar later werd het geplaatst. 

Inmiddels had de geluidsfilm zijn intrede gedaan en lag er voor het orgel én voor het orkest alleen nog een rol weggelegd in het verzorgen van pauzemuziek en begeleiding van ballet en toneel. Een rol overigens die orgel en orkest enige faam bracht.

Van de Franse lichte muziek uit die tijd bleven 78-toerenopnamen bewaard, gemaakt door Georges Ghestem aan het Christie-orgel en dirigent/violist Georges Tzipine met het Gaumont-Palace Grand Orchestre. Beiden maakten ook de arrangementen van veelal grote klassiekers: voor orgel en orkest of orgel en viool.

De lang vergeten opnamen werden onlangs gedigitaliseerd en fraai gerestaureerd door Éditions Hortus. Het zijn waarschijnlijk de eerste opnamen van het Christie-orgel. De heruitgave is een bijzonder klankdocument dat de herinnering aan een volledig verdwenen sfeer en muziekpraktijk vastlegt. 

Rendez-vous au Gaumont-Palace

Strauss: Trois Valses; Lafarge: Dans les bois (arr. Ghestem/Tzipine); Rimsky-Korsakov: Chant Indou; Schubert: Fantaisie (Fantaisie sur des thèmes de Franz Schubert, arr. Salabert); Coates: Les Oiseaux dans le soir (arr. Ghestem/Tzipine); Planquette: Cloches de Corneville (arr. Jeanjean); Chopin: Tistesse (arr. Ghestem); Offenbach: Orpée aux enfers (arr. onbekend); Misraki: Dans mon coeur; Joërguy: Le Carillonneur de Bruges (arr. Ghestem/Tsipine); Ravel: Boléro; Grieg: Chanson de Solveig (arr. Ghestem/Tzipine); Von Vecsey: Chanson de Souvenir ‘Valse Triste’ (arr. Ghestem/Tzipine); Gershwin: Rhapsody in Blue (arr. Ferde Grofé)

Georges Ghestem, Christie-orgel, Gaumont-Palace, Parijs; Orchestre du Gaumont-Palace; Georges Tzipine, viool en directie; Raoul Gola, piano

Éditions Hortus – Hortus 160, TT 60’03, opname 1939, booklet 16 p. (FR), € 15,00 | editionshortus.com