Restauratie Maarschalkerweerd-orgel Havenkerk Schiedam van start

Op 22 april is de restauratie van het Maarschalkerweerd-orgel in de Havenkerk te Schiedam van start gegaan. Het orgel uit 1875 in de voormalige rooms-katholieke kerk aan de Lange Haven wordt gerestaureerd door Pels & Van Leeuwen uit Den Bosch. In 2015 moet het orgel weer herplaatst zijn.

Text Example

advertentie 

De rooms-katholieke St. Johannes de Doperkerk was tussen 1975 en 2010 in gebruik bij Johan Maasbach Wereldzending, nadat het in 1967 werd gesloten voor de eredienst. Het orgel van Maarschaalkerweerd &  Zoon (1875, 29/IIP) raakte sindsdien in onbruik, maar bleef onder meer door de inspanningen van amateur-orgelbouwer H. Roosbeek uit Dordrecht bewaard. In 2013 werd het op Open Monumentendag nog bespeeld door Arjen Leistra.

 

Traditioneel

Het instrument is traditioneel gebouwd met mechanische sleepladen en 29 registers verdeeld over Hoofdmanuaal, Bovenmanuaal en Pedaal. Michaël Maarschalkerweerd had zijn eigen ideeën over expressions, overblazende fluiten en Franse tongwerken, die hij in dit orgel toepaste.

 

Restauratie Havenkerk

Na het vertrek van Johan Maasbach Wereldzending uit de Havenkerk in 2010 ging het eigendom van kerk en orgel over naar Stichting tot Restauratie en Instandhouding van de Kerk aan de Lange Haven (SRI). Deze stichting richt zich op de instandhouding van het gebouw. Het rijksmonument wordt in afwachting van een nieuwe bestemming door de stichting gerestaureerd. De cascorestauratie (exterieur) kwam in 2012 gereed. In 2014 starten de werkzaamheden aan het interieur, waaronder de orgelrestauratie. De restauratie wordt mogelijk gemaakt met subsidies en bijdragen van het rijk, de provincie Zuid-Holland, de gemeente Schiedam en het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

 

Restauratieplan orgel

Het restauratieplan van het orgel behelst een algehele schoonmaak en instandhouding, een restauratie en waar nodig reconstructieve werkzaamheden, en het herstel van de windladen, het mechaniek, de windvoorziening en het pijpwerk. Pels & Van Leeuwen is op 22 april begonnen met de demontage en het transport van het orgel naar de werkplaats in ’s-Hertogenbosch waar ze het instrument restaureren. Orgeladviseur Jos Laus begeleidt de restauratie in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

 

© 2014 fotografie www.orgelfoto.nl