Restauratie orgel Oude Kerk Amsterdam van start met benefietdiner

oude kerk amsterdam

Op zaterdag 13 september wordt in de Oude Kerk te Amsterdam het officiële startschot gegeven voor de restauratie van het Vater/Müller-orgel. Dat gebeurt ’s avonds met een benefietdiner. Nog dezelfde maand gaat het orgel gedeeltelijk in de steigers voor restauratie van de onderbouw.

Text Example

advertentieStichting De Oude Kerk te Amsterdam heeft de financiering van de restauratie inmiddels voor zeventig procent rond. Met het Grote Orgel Benefiet Diner hoopt de stichting op verdere financiële bijdragen voor het project. Het diner is niet alleen bestemd voor donateurs, maar staat ook open voor gasten.

Deskundigen
Wie aan de dis onder het hoofdorgel wil aanschuiven betaalt minimaal € 150 per persoon of € 1.200 voor een tafel van acht personen. Op het menu staat behalve een bescheiden maaltijd ook een toelichting op de komende werkzaamheden door diverse deskundigen, waaronder de orgeladviseur, organist, restauratiearchitect en de natuursteendeskundige. Kaarten voor het benefietdiner zijn te bestellen bij de Oude Kerk.

Onderbouw
In september gaat de restauratie van start met werkzaamheden aan de natuurstenen onderbouw, die hiervoor in de steigers wordt geplaatst. Bij de restauratie wordt de zoutophoping en -aanslag verwijderd door het marmer te spoelen. De aantasting leidde ertoe dat het materiaal in de loop van de jaren poreus was geworden. De werkzaamheden zullen tijdens de openstelling van de kerk door het publiek te volgen zijn. De restauratie van het instrument zelf wordt in een later stadium door Orgelmakerij Reil te Heerde uitgevoerd.

Open Monumentendag
Tijdens Open Monumentendag en Nationale Orgeldag op zaterdag 13 en zondag 14 september is het mogelijk om samen met de architect de steiger op te gaan bij het orgel. Hij zal dan meer vertellen over de restauratie.

 

Zie ook

 

© 2014 fotografie Gérard van Betlehem