Restauratie Quellhorst/Naber-orgel Wijhe voltooid

Onlangs is de restauratie van het Quellhorst/Naber-orgel in de Nicolaaskerk van de Protestantse Gemeente te Wijhe voltooid. Op vrijdag 3 oktober wordt het orgel weer in gebruik genomen.

Text Example

advertentieIn 1821 vervaardigden G.H. Quellhorst en C.F.A. Naber een orgel voor de Wijhese kerk. Het werd geschonken door Johan Lubbert Umbgrove.? Dit instrument werd in 1923 ontmanteld. In en achter de oorspronkelijke kas werd het technisch deel van het binnenwerk van een orgel uit 1873 geplaatst, afkomstig uit de St. Willibrorduskerk te Boerhaar. Een deel van het pijpwerk uit 1821 werd in gewijzigde vorm hergebruikt, aangevuld met nieuw materiaal. De werkzaamheden werden uitgevoerd door de ‘Verenigde Kerkorgelfabrieken’ te Aalten.

Zwelkast

In 1929 plaatste J.J. Elbertse een zwelkast om het pijpwerk van het tweede manuaal, dat voordien een open opstelling had achter het Hoofdwerk. Daartoe was de achterwand van de orgelkas in 1923 al verwijderd.

Vrij pedaal

Als vervolg op een kerkrestauratie werd het orgel in 1955-1957 gerestaureerd en gewijzigd door J.C. Sanders. Het orgel werd uitgebreid met een vrij pedaal, geplaatst in een open opstelling aan de noordzijde van de oude orgelkas. Opnieuw onderging de dispositie wijzigingen. Het orgelmeubel werd overgeschilderd in een lichte kleurstelling.

Uitgebreid

In 1972 werd het Pedaal door Pels & Van Leeuwen uitgebreid met een Fagot 16’. In 1985/86 werd het orgel door dezelfde firma schoongemaakt en hersteld. Het Zwelwerk werd uitgebreid met een Dulciaan 8’ op een kantsleep.

Restauratie

Bij de onlangs afgeronde restauratie werd het orgel door Orgelmakerij Reil te Heerde constructief en technisch grondig hersteld. Het Pedaal werd herzien en opgesteld in een nieuwe kas achter het Zwelwerk. De klinkende toestand van 1923 was in hoofdlijnen het uitgangspunt.

De orgelkas werd in de oorspronkelijke kleurstelling geschilderd door de restauratieschilders Wolters & Ovink te Deventer. Bert Jonker trad daarbij op als kleuradviseur. De orgelrestauratie stond onder advies van Aart van Beek. Ing. Herman Bron was namen de Stichting Behoud Kerkelijke Gebouwen bij het project betrokken.

Ingebruikname

Het gerestaureerde orgel wordt op vrijdag 3 oktober in gebruik genomen tijdens een bijeenkomst voor genodigden. Op zondag 5 oktober neemt de Protestantse Gemeente Wijhe het orgel kerkelijk in gebruik tijdens een feestelijke kerkdienst om 10.00 uur.

Open dag

Op zaterdag 18 oktober is er van 10.00 uur tot 16.00 uur een Open Dag waarop er gelegenheid is om het orgel te bespelen en te beluisteren. Aanmelden vooraf wordt op prijs gesteld via johdijkstra@ziggo.nl onder vermelding van naam, e-mailadres, telefoonnummer en de voorkeurstijd. Aanmelden kan tot en met 10 oktober, daarna ontvangen aanmelders een bericht over de definitieve speeltijden.

Dispositie

Hoofdwerk C-f3
Bourdon 16
Prestant 8
Bourdon 8
Octaaf 4
Quint 3
Octaaf 2
Mixtuur II-III
Cornet III discant
Trompet 8 bas/discant

Zwelwerk C-f3
Holfluit 8
Gamba 8
Vox Céleste 8 – vanaf c0
Prestant 4
Fluit 4
Nazard 3
Woudfluit 2

Pedaal C-d1
Subbas 16
Octaaf 8
Octaaf 4
Fagot 16

Werktuiglijke registers
Manuaalkoppel
Pedaalkoppel Hoofdwerk
Pedaalkoppel Zwelwerk
Tremulant

© 2014 fotografie Aart van Beek, Balkbrug