Revived – Jamie de Goei, Grote Kerk ’s-Hertogenbosch

Jaren geleden verscheen onder het label LBCD een cd met opnamen van onbekende Nederlandse orgels. Eén van de opnamen betrof het orgel van de Kathedrale Basiliek Sint Jan te ’s-Hertogenbosch. Inderdaad zou het Heynemann-orgel nog wel meer bekendheid mogen genieten: een zeer indrukwekkend, karakteristiek instrument in een kathedrale ruimte.

Text Example

advertentie 

Maar Den Bosch heeft meer: het Bätz-orgel van de Grote Kerk (1831; gereedgekomen in hetzelfde jaar als het Bätz-orgel van de Dom te Utrecht!). Een schitterend orgel, dat ook doet denken aan het Bätz-orgel van de Grote Kerk te Harderwijk: verfijnd, soms vocaal, karaktervol. Bach kan er voldoende belijnd tot klinken komen, maar zeker de werken van Mendelssohn gedijen er ook uitstekend. En Reger hoor ik eerlijk gezegd liever op deze Bossche Bätz dan op een Sauer-orgel…

 

Jamie de Goei heeft een frisse plaat opgenomen. Het Strümphler-orgel is een muzikale Bossche bol om van te smullen en De Goei heeft ook de goeie aanpak: intiem en tintelend, bij wijlen herinnerend aan de vermaarde grammofoonplaat Die Kleinorgel (Telefunken 1964), waarmee Albert de Klerk een Edison won. Orgelmaker J.C. van Rossum uit Wijk en Aalburg heeft de pijpen in een in alle opzichten passende historisch kas geplaatst en het orgel geheel gerestaureerd. Sinds april staat het instrument in de Grote Kerk.

 

Als hoogtepunten heb ik ervaren Dies sind die heil’gen zehn Gebot van Bach (Strümphler-orgel) en vooral de Fuga in f van Mendelssohn (Bätz-orgel)! Geweldig, wat een vuur. Hans van der Gouwe heeft weer een uitstekende orgelopname gemaakt. De plaat is voor een luttel bedragje te bestellen en komt ten goede aan het Strümphler-orgel.

 

 

REVIVED

Jamie de Goei, Grote Kerk ‘s-Hertogenbosch

 

B: Praeludium und Fuge in C-dur (BVW 547) – J.S. Bach; B: Was Gott thut das ist wohlgetan – J.P. Kellner; B: Thema mit Variationen – E. Köhler; S: Weh windgen weh (SSWV 108) – S. Scheidt; S: Sonate in Bes (K 154 L 96) – D. Scarlatti; S: Sonate in d (K 9 L413) – D. Scarlatti; S: Fantasie in d-moll (KV 397) – W.A. Mozart; S: Dies sind die heil’gen zehn Gebot (BWV 679) – J.S. Bach; S: Arioso con Variazioni (Wq 118:4) – C.P.E. Bach; B: Sinfonia de la Cantate nr. 29 – J.S. Bach/A. Guilmant; B: Siciliano (Op. 47 nr. 5) – M. Reger; B: Gigue (Op. 47 nr. 2) – M. Reger; B: Praeludium und Fuge in f-moll (Op. 35 nr. 5) – F. Mendelssohn-Bartholdy/J. de Goei. B = Bätz-orgel, S = Strümphler-kabinetorgel.

 

Label: VDGRAM Records
Nummer: VDG 20140502
Speelduur: 75’10
Booklet: 12 pagina‘s
Prijs: € 10,00

De cd is verkrijgbaar in de Grote Kerk te ’s-Hertogenbosch en via www.jdegoei.nl.