Richard Hol: Verzamelde werken voor orgel en harmonium

Text Example

advertentieBegin tachtiger jaren van de vorige eeuw werd Gert Oost door de firma J.A.H. Wagenaar in de gelegenheid gesteld een bloemlezing van de orgelwerken van Hol samen te stellen en uit te geven. Het lot tartte dit project en Oost heeft veel energie gestoken in het zo veel mogelijk uit de markt nemen van die editie. Nu ruim 25 jaren later een herkansing. Een geslaagd project. Een schitterend verzorgde uitgave door Boeijenga is het resultaat geworden.

Richard Hol was van 1864 tot 1887 organist van de Utrechtse Domkerk. Met overduidelijk dit orgel in gedachten componeerde Hol zijn diverse orgelwerken. Aan de hand van de autografen heeft Oost de composities genoteerd. Daarbij is ook gebruik gemaakt van het feit dat de autografen overgeërfd werden door Hols opvolger op het orgel van de Domkerk, Johan Wagenaar. Beiden hebben op de partituren de nodige aanwijzingen genoteerd. Ook Hol liet als vele grote componisten een `Unvolendete’ na. Oost heeft zich de moeite getroost dit werk te voltooien. Binnen het gehele oeuvre van Hol vormen de orgel- en harmoniumwerken een minderheid, maar zij zijn volgens Oost zeker de moeite waard om er kennis van te nemen en uit te voeren.

Richard Hol (1825-1904)

Verzamelde werken voor orgel en harmonium

Editie Gert Oost

Prelude in Es grote terts voor orgel (1871); Praeludium und Fuge c moll voor orgel (1872); Twee fuga’s voor piano: Fuga in d moll für Klavier (ongedateerd), Fuga in G Dur a 2 voces per Piano (voor 1862); Fuga per organo in e kleine terts (1862); Pastorale in G grote terts voor orgel (1874, opus 121); Andante funèbre voor orgel (1869) ter herinnering aan W.J.F. Nieuwenhuijsen; Rouwtonen (ongedateerd); Elégisch toonstuk voor harmonium of orgel (opus 131); Vier korte werken voor harmonium: Toonstuk (1892), Kerstlied, Transcription du choral de Luther Ein fester Burg ist unser Gott, Andante religioso; Treurmarsch voor harmonium of orgel den gevallenen op Lombok gewijs (1894, opus 128); Fantaisie Tooverfluit (1872) op thema’s uit Die Zauberflöte van W.A. Mozart; Aus Dunkel zum Licht (ongedateerd) Fantasie voor orgel over het koraal God enkel Licht; Fantasie g moll für die Orgel (ongedateerd fragment, voltooid door Gert Oost, 2007)

Tevens biografische gegevens, gegevens over het door Hol bespeelde orgel (Bätz-orgel Domkerk Utrecht), verantwoording over totstandkoming van deze verzameling. (Met Engelse vertaling van Stephen Taylor).

Uitgeverij: Boeijenga Music Publications

Bestelnummer: BE 1050

72 + xiv pagina’s, genaaid/gelijmd

Prijs: € 37,50

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2008 www.orgelnieuws.nl