Rien Donkersloot schetst componistenportret Julius Reubke op orgel Joriskerk

Op zaterdagavond 18 februari wordt door Rien Donkersloot op het Naber-orgel in de Amersfoortse St.-Joriskerk een ‘componistenportret’ geschetst van de Duitse componist Julius Reubke (1834-1858).

De jonggestorven Reubke liet slechts een drietal orgelwerken na. Daarvan wordt de monumentale ‘Sonate über den 94sten Psalm’ tot de hoogtepunten van de romantische orgelliteratuur gerekend en heeft het een blijvende plaats veroverd op vele concertprogramma’s in binnen- en buitenland.

Invloed van Liszt
Reubke was sterk beïnvloed door Franz Liszt. Liszt op zijn beurt, beschouwde Reubke als een van zijn meest getalenteerde Leerlingen. Tijdens het programma worden daarom werken van Reubke gecombineerd met werken van Liszt. Uit het orgeloeuvre van Liszt is een selectie gemaakt van werken die minder vaak op concertprogramma’s te vinden zijn.

Zo klinken onder meer de ‘Symphonische Dichtung Orpheus’ (in de orgelversie van A.W. Gottschalg) en een bewerking van de ‘Funérailles’ (het zevende deel uit: ‘Harmonies poétiques et religieuses’). Daarnaast klinken de drie orgelwerken van Reubke. Dat zijn, behalve de ‘Sonate über den 94sten Psalm’ waarmee het programma wordt besloten, een Adagio en een Trio in c-Moll.

Uitgebreide toelichting
Om 19.30 uur geeft Rien Donkersloot een uitgebreide toelichting op het programma in het koor van de St.-Joriskerk. In zijn toelichting gaat hij in op het leven en werk van Reubke, zijn contacten met Franz Liszt, alsook een meer gedetailleerde bespreking van de te spelen werken.

Het concert begint om 20.00 uur; de kerk is geopend vanaf 19.00 uur. Toegang € 10,00 inclusief  koffie/thee na het concert. Tot 21 jaar gratis.

www.orgelconcertenjoriskerk.nl

 

© 2017  foto Erik van Til