Ronald Watson: A Thousand Blended Notes

Ronald Watson Thousand Blended Notes

Van de Engelse organist en componist Ronald Watson verscheen vorig jaar een boek waarin hij zijn herinneringen optekent als kerkorganist in Noord-Oost Engeland en Norfolk.

Text Example

advertentieGeboren en getogen in Noord-Yorkshire schrijft Ronald Watson (*1936) over zijn begintijd als organist in en rond de kathedraalsteden York en Durham. Een groot deel van het boek speelt zich af rond Norwich, waar zijn professionele carrière in het onderwijs hem uiteindelijk bracht. Nog steeds woont hij in het Oost-Engelse graafschap Norfolk.

Het boek volgt chronologisch de muzikale weg die hij aflegde van parochieorganist tot gevestigd componist van orgel– en koormuziek. Zijn oeuvre wordt dan ook regelmatig uitgevoerd en opgenomen door bekende namen uit de Engelse koor- en orgelwereld en daarbuiten.

Hoewel autobiografisch, weet Watson zo te schrijven dat hij zichzelf in het boek niet op de voorgrond plaatst. Op sympathieke en vermakelijke wijze schrijft hij over onder andere organisten, dirigenten, bisschoppen en andere clerus en uitgevers die hij op zijn pad trof.

Watson weet in 107 pagina’s ‘duizend’ herinneringen op te halen en verhaalt daarover met humor en een schrijfstijl waarop Engelsen een patent lijken te hebben. Enige kennis van de Engelse koor- en orgelgeografie kan bij het lezen van pas komen, maar veelal zullen de situaties bij ‘continentale’ lezers genoeg herkenning oproepen.

Het boek wordt voorafgegaan door een voorwoord van de nu 99-jarige emeritus-organist van York Minster, dr. Francis Jackson. De omslagillustratie is van Martin J. Cottam.

 


Ronald Watson

A Thousand Blended Notes – Musical Tales of Three Cities

Uitgave: Roseberry Press, Mattishall, Norfolk (UK) (2016)
ISBN: 978-0-9933825-0-5
Pagina’s: 112, paperback (210 x 140 mm)
Illustraties: cover full colour; geïll. 12 foto’s (zw/w)
Prijs: £ 7,50 (ca. € 8,50)
Verkrijgbaar via Ronald Watson watron@outlook.com