Rotterdam krijgt Orgel Canon

Text Example

advertentieIn navolging van de Canon van de Nederlandse Klassieke Muziek wordt tijdens de Rotterdamse Orgeldagen 2008 de Rotterdamse Orgel Canon van 150 orgelwerken gepresenteerd en live uitgevoerd.

In 2007 organiseerde de NPS voor luisteraars van Radio 4 een verkiezing van de Top Vijf uit de vijftig door deskundigen geselecteerde vensters van de Canon van de Nederlandse Klassieke Muziek. Bij die verkiezing kwam de Nederlandse Orgelcultuur met 26% op de eerste plaats te staan.

De Rotterdamse canon zal bestaan uit 150 orgelwerken. Uit een lijst met ruim driehonderd orgelwerken werd een selectie gemaakt door een commissie bestaande uit dr. Frits Zwart (directeur Nederlands Muziek Instituut & voorzitter van de KNOV), Hayo Boerema (Laurensorganist), Gerco Schaap (hoofdredacteur De Orgelvriend), Bas de Vroome (docent Codarts Conservatorium & organist te Delft) en Geert Bierling (stadsorganist Rotterdam).

Of deze lijst met honderdvijftig orgelwerken werkelijk de Rotterdamse Orgel Canon wordt beslist uiteindelijk het publiek. In de aanloop naar Rotterdamse Orgeldagen 2008 (RODA 2008) kan iedereen in de maand april via www.rotterdamseorgeldagen.nl stemmen en zijn favoriete orgelmuziekkeuze kenbaar maken.

Het stemmen kan door uit de lijst met honderdvijftig orgelwerken drie orgelwerken kiezen die volgens hem/haar in de Rotterdamse Canon van de Orgelmuziek thuis horen. De kieslijst is dynamisch. Wanneer de stemmer vindt dat zijn meest geliefde orgelwerk er niet bij staat, kan hij zelf één compositie aandragen voor de titel ‘Mijn favoriete orgelwerk’. Van 1 april tot en met 1 mei 2008 is het digitale stembureau geopend.

Onder de stemmers wordt een aantal toegangskaarten verloot voor de Doelenserie Orgel Centraal 2008/2009 en de Orgelserie 2008 in de Laurenskerk. De definitieve versie van de Rotterdamse Orgel Canon wordt op 7 mei op de website www.rotterdamseorgeldagen.nl bekend gemaakt. De Rotterdamse Orgeldagen vinden plaats van 31 mei tot en met 7 juni 2008.

© 2008 www.orgelnieuws.nl

© 2008 montage www.gerardvanbetlehem.nl