Rotterdam Orgelstad organiseert bustocht langs orgels ‘op Zuid’

Hess-orgel Oude Kerk Rotterdam-Charlois | © foto Jaap Koole

Op 9 september 2023, tijdens Nationale Orgeldag en Open Monumentendag, vindt een bustocht plaats langs orgels aan de zuidkant van Rotterdam. Orgels ‘op Zuid’ blijven volgens organisator Rotterdam Orgelstad ‘vaak wat in de schaduw staan’ van de orgels in Noord. Daarom voert de tocht langs vier wat minder bekende orgels beneden de Maas.

Text Example

advertentieDe tocht wordt afgelegd in een historische bus van het Rotterdams Openbaar Vervoer Museum. Er worden vier kerken en orgels bezocht. Elk orgel wordt toegelicht en in een concert van ongeveer veertig minuten bespeeld door de organisten Matthijs Breukhoven en Gerard Verweij.

De route gaat langs de volgende kerken:

  • Adriaen Janszkerk, Rotterdam-IJsselmonde (Van den Haspel, Schölgens en Van der Weijde, 18/IIP). Hier zal Duitse en Nederlandse romantische muziek worden gespeeld.
  • Eben-Haëzerkerk, Pernis (Standaart, 39/IIIP). Hier staat muziek uit de Franse barok, de Franse en Britse romantiek en Reger op het programma.
  • Dorpskerk, Rhoon (Van Vulpen, 19/IIP). Op het programma staat muziek uit de Duitse barok.
  • Oude Kerk, Rotterdam-Charlois (Hess, 21/IIP). De organisten zullen hier muziek uit diverse stijlperioden spelen.

De bustocht begint om 9.30 uur bij opstapplaats NS-station Rotterdam-Lombardijen. Er is gratis parkeergelegenheid rondom het station. De verwachting is dat de bus om ongeveer 18.00 uur weer bij het station aankomt.

Aanmelden voor de tocht kan via oudekerkcharlois.nl. De kosten bedragen € 40 voor donateurs van Rotterdam Orgelstad en € 50 voor niet-donateurs. Bij de prijs inbegrepen zijn koffie, lunch en een afsluitende borrel.