Rotterdams Orgelboek: vijftien Rotterdamse orgelcomposities

rotterdams orgelboek

Op 5 maart jl. werd tijdens de jaarlijkse Orgelpromenade van Stichting Rotterdam Orgelstad het Rotterdams Orgelboek gepresenteerd. Het is een goed gevulde bundel met vijftien composities van de hand van Rotterdamse componisten en organisten.

Text Example

advertentieVan de vijftien componisten zijn er elf nog steeds werkzaam in Rotterdam: Geert Bierling, Wouter, Blacquière, Willem Blonk, Hayo Boerema, Eric Koevoets, Aart de Kort, Henk Vermeulen, Edwin Vooijs, Martien de Vos, Matthijs van der Wilt en Wouter van der Wilt.

Daarnaast bevat de bundel nog eens vier twintigste-eeuwse werken van voormalige Rotterdamse organisten. Zo is de Toccata uit 1948 van André Verwoerd hiermee eindelijk in druk verschenen en beleven drie composities van Piet van den Kerkhoff, Johann Th. Lemckert en W.M.A (Wim) Smits ook hun eerste uitgave.

Het Rotterdams Orgelboek is een initatief van de Stichting Rotterdam Orgelstad die een groot aantal orgelconcertorganisatoren in de stad bij elkaar brengt. Zo divers als de concertpraktijk op deze locaties is, zo gevarieerd is ook de inhoud van dit Orgelboek. Er wordt een diversiteit aan stijlen en vormen gehanteerd in zowel werken voor orgel solo als (optionele) solist en koperkwintet.

Het eerste helft van het Orgelboek bestaat uit vrij composities, in de tweede helft zijn de werken gebaseerd op een tekst of lied. Achterin de bundel worden de werken kort toegelicht.

red. Iddo van der Giessen en Peter van der Zwaag

Rotterdams Orgelboek

André Verwoerd – Toccata
Wouter Blacquière – Berceuse
Matthijs van der Wilt – Three Pieces for Organ
Piet van den Kerkhoff – Toccata
Edwin Vooijs – Creatio ex nihilo
Henk Vermeulen – Zweven over Rotjeknor
W.M.A. (Wim) Smits – Voorspel, Koraal met variaties en Toccata
Eric Koevoets – Ad te levavi
Aart de Kort – Partita over de Lofzang van Maria
Geert Bierling – Méditation et Deux Chorales sur le Cantique de Marie
Hayo Boerema – Kom tot ons, scheur de heem’len, Heer
Johann Th. Lemckert – Intrada voor Epifanie – Wie schön leuchtet der Morgenstern
Willem Blonk – Divertimento – Psalm 87 vers 4
Martien de Vos – Psalm 87
Wouter van der Wilt – Laudamus Te – Scherzo over thema’s uit Poulencs Gloria

Notenvoorbeeld

Boeijenga Music Publicatons – BE3100, ISB 978-94-91559-33-4, 150 pagina’s, Wire-O, Prijs 44,95 (aanbieding € 39,95) | boeijengamusic.com

Een selectie uit het Rotterdams Orgelboek werd gespeeld tijdens de Orgelpromenade op 5 maart 2022