ROtterdamse orgelDAgen

Text Example

advertentieVan 31 mei t/m 7 juni vindt in Rotterdam de eerste editie plaats van een nieuw festival: de ROtterdamse orgelDAgen (RODA). De initiatiefnemers van Rotterdam Orgelstad hebben de krachten gebundeld om in een nieuw tweejaarlijks festival de orgelcultuur op een vernieuwende en verassende manier onder de aandacht te brengen van een breed publiek.

De organisatie noemt het ‘een zinnenprikkelend festival waarin de ‘koning der muziekinstrumenten’ eer aangedaan wordt met een omvangrijk en gevarieerd programma. Een festival met bruisende ideeën, nieuwe invalshoeken, innoverende presentatievormen en verrassingen voor de koning der instrumenten’. Het motto van het festival ‘Oude Orgels, Nieuwe Wind!’ gaat niet helemaal op, want veel orgels in de Rotterdamse binnenstad dateren pas van na de Tweede Wereldoorlog.

Op het programma staan concerten op de Marcussen-instrumenten in de Laurenskerk en het Flentrop-orgel in concertgebouw De Doelen. Verder is er onder meer een orgelfietsroute op en de uitvoering van de Rotterdamse Orgelcanon waarin het publiek de muziekkeuze bepaalt. Ook is er een project waarbij de kruisbestuiving wordt gezocht tussen het orgel en koperblazers, een harmonieorkest en een Antilliaanse brassband. Waardering voor traditionele hoogstandjes gaat zo hand in hand met vernieuwend werk en zelfs een nationaal symposium.

De ROtterdamse orgelDAgen is een samenwerking van concert- en congresgebouw De Doelen; Codarts, Hogeschool voor de Kunsten, stichting Laurenskerk, stichting Stadsmuziek, stichting Rotterdam Orgelstad en de Vereniging Nederlands Platform voor de Orgelkunst en – cultuur.

© 2008 fotografie gerardvanbetlehem.nl

© 2008 www.orgelnieuws.nl