Sander van den Houten – Burgwalkerk Kampen

In 1877 bouwde de Kamper orgelmaker Zwier van Dijk een orgel in de destijds Christelijke Gereformeerde Kerk aan de Burgwal in Kampen. Een balustradeorgel met twee klavieren, achttien stemmen en een aangehangen pedaal. In de vorige eeuw is het instrument drie maal grondig verbouwd, eerst door Reil (1943/51), later door Van Leeuwen (1958/60). Hierbij werden onder meer de laden van Hoofdwerk en Bovenwerk verwisseld en werd het orgel uitgebreid met een Rugpositief en een vrij Pedaal.

Text Example

advertentie 

In 2007 heeft Reil het instrument een schoonmaak- en opknapbeurt gegeven, waarbij tevens de kas haar witte kleur terugkreeg. Sander van den Houten, die sinds april 2010 hoofdorganist is van de Burgwalkerk, heeft de klanken van het orgel, thans 33 stemmen groot, onlangs op cd gezet.

 

Op deze cd is te horen dat het orgel, ofschoon niet uit één stuk, wel een behoorlijke éénheid is. Misschien geen toporgel: de Viola klinkt wat spichtig, de Roerfluit 4′ wat vlak, en de Scherp steekt er in het plenum teveel bovenuit. Maar wel een instrument waarop je, dankzij de fraaie grondstemmen en tongwerken mooie dingen kunt doen.

 

Prachtig klinken bijvoorbeeld de Trois Pièces van Pierné, met in de Prélude donkere prestanten, in het Cantilène een ronde Hobo, en in het Scherzando de Concert een omfloerse Dulciaan die moeiteloos met de grondstemmen mengt. Niet minder fraai klinkt C.Ph.E. Bachs Thema con Variazioni waarin de neobarokke registers van het orgel zorgen voor een aangename afwisseling van kleuren.

 

Aangenaam is ook dat Van den Houten onbekende muziek op de cd heeft gezet, namelijk koraalvoorspelen van Türke, Schneider en Finzenhagen. Mooie muziek is het waarin de imposante Trompet en Cornet solistisch zijn te beluisteren en de romantische ziel van het instrument naar boven komt. De improvisaties die hij laat horen zijn vooral aardig omdat je hierin de grondstemmen (‘Licht dat ons aanstoot…’) en de zachte tongwerken (‘d’ Almachtig’ is mijn Herder…’) met elkaar vergelijken kunt.

 

Van den Houten voert zijn programma behoorlijk uit. Soms, zoals in Mendelssohn en in Türke, had het wat breder en bezonkener gekund. In ieder geval krijg je door zijn spel een prima indruk van het orgel van de Burgwalkerk: niet zo briljant als de achttiende-eeuwse orgels van de Boven-, de Broere- en de Buitenkerk. Maar wel een lekker orgel waarop je van alles kwijt kunt.

 

 

Sander van den Houten

Burgwalkerk – Kampen

 

Sonate VI in d-moll, opus 65 (Mendelssohn); Improvisatie ‘Licht dat ons aanstoot in de morgen’ (Van den Houten); Voluntary in D minor, opus 5 no. 8 (Stanley); Elegische voorspel Psalm 51 vers 1 ‘Genâ o God, genâ, hoor mijn gebed’ (J. Zwart); Allegro con variazioni uit Sonate V (C.Ph.E. Bach); Improvisatie ‘d’Almachtige is mijn Herder en Geleide’ (Van den Houten); Trois Pièces, opus 29 (Pierné); Choralvorspiel ‘Nun ruhen alle Wälder’ (Türke); Choralvorspiel ‘Jesu meine Freude’ (Finzenhagen); Präludium ‘Liebster Jesu, wir sind hier’ (Schneider); Toccata d-moll, opus 59 no. 5 (Reger); Fuga D-dur, opus 59 no. 6 (Reger)

 

Label: Tuliprecords.nl
Nummer: TURE 185013
Speelduur: 79’49
Booklet: 16 pagina’s (NE)
Prijs: € 18,50

 

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” title=”BESTELSERVICE”][/button]