Schagens Nicholson-orgel jubileert

Text Example

advertentieDit jaar is het 25 jaar geleden dat het Nicholson-orgel (1882) in de St. Christoforuskerk te Schagen werd geplaatst. Dit vijfde lustrum wordt het hele jaar door uitbundig gevierd met een aantal bijzondere evenementen.

Het Schagense orgel werd in 1882 door de firma Nicholson gebouwd voor de St. Mary Magdalen Church in Worcester, Engeland. Door kerksluiting kwam het orgel in 1978 te koop, waarna het in 1981 door de firma Bishop & Son werd geplaatst in de genereuze akoestiek van de St. Christophoruskerk. Op de uitbreiding met de Trombone 16 en aanvulling van pijpwerk van de Dulciana en de Oboe na, is het orgel in oorspronkelijke staat gebleven. Het instrument heeft nu 31 registers verdeeld over Great, Choir, Swell en Pedal.

De Stichting ‘Onverwacht Geluid’ organiseert dit jubileumjaar een aantal evenementen, te beginnen met een nieuwjaarsconcert op zondag 8 januari om 15.30 uur door de vaste bespeler van het orgel, Tjeerd van der Ploeg,

Op 13 mei zal een landelijk symposium worden gehouden in het teken van het Engelse orgel en in het bijzonder het Nicholson-orgel. Op 10 juni staat een korendag gepland. Voor amateurorganisten zijn er masterclasses op 16 en 23 september, terwijl orgelstudenten die hun opleiding in of na 2000 voltooiden, van 5 tot en met 7 oktober kunnen deelnemen aan een orgelconcours.

Van het Nicholson-orgel en het jubileumprogramma is een uitgebreide site te raadplegen.

Nicholson Schagen

© 2006 orgelnieuws.nl

© 2006 foto www.orgelfotografie.nl