Schiedam neemt orgel Grote Kerk opnieuw in gebruik

orgel grote kerk schiedam

Op 30 april wordt het Flentrop-orgel in de Grote of St. Janskerk te Schiedam opnieuw in gebruik genomen na groot onderhoud en uitbreiding door Van den Heuvel Orgelbouw. Organist Arjen Leistra laat het orgel die middag weer klinken tijdens een Koninginnedagconcert.

Text Example

advertentieHet drieklaviers Flentrop-orgel (1975, in Niehoff-kassen) werd begin dit jaar onderworpen aan groot onderhoud door de firma Van den Heuvel in samenwerking met Herman Pelgrim. De onderhoudsbeurt concentreerde zich op schoonmaak en restauratie van pijpwerk, vervanging van loden conducten en herstel van de speel- en registertractuur. Van de gelegenheid werd gebruik gemaakt om de pedaalbezetting uit te breiden.

Achter de twee zeventiende-eeuwse pedaalkassen werden nieuwe, mechanische pedaalladen aangebracht met elektrische sleepbediening. De laden bieden plaats aan Prestant 16’, Roerquint 12’ (beiden uit hout). Er is een gereserveerde plaats voor een Fagot 32’, die wordt geplaatst zodra de middelen daarvoor beschikbaar zijn. De Prestant 16’ kon worden overgenomen uit het in 2010 buiten gebruik gestelde orgel van de Magnalia Dei Kerk, evenals de Grote Kerk behorend bij de Protestantse Gemeente Schiedam. De Roerquint werd nieuw gemaakt. Het pedaal kreeg een eigen windvoorziening.

Het Flentrop-orgel werd in 1975 nieuw gebouwd in de oude orgelkassen en verving een binnenwerk van orgelbouwer Standaart. In 1994 werd het orgel geherintoneerd en omgestemd van Werkmeister III naar gelijkzwevende stemming. Ook werd de winddruk verlaagd. In 2006 voegde orgelmaker Herman Pelgrim een Cymbelster toe.

Het orgel wordt op 30 april 2011 weer in gebruik genomen tijdens het jaarlijkse Koninginnedagconcert door Arjen Leistra, organist van de Grote Kerk te Schiedam. Het concert begint om 15.00 uur. De toegang is vrij. Een programmaboekje (voor de hele concertserie van 2011) met achtergrondinformatie is verkrijgbaar voor € 1. Er wordt gecollecteerd voor het orgelfonds.

Meer informatie
arjenleistra.nl (met onder andere foto’s van de werkzaamheden)

Dispositie (2011)

Hoofdwerk C-f1
Prestant 16
Octaaf 8
Holpijp 8
Octaaf 4
Fluit 4
Quint 3
Octaaf 2
Mixtuur IV-V
Scherp IV
Cornet V
Trompet 16
Trompet 8

Rugwerk
Prestant 8
Gedekt 8
Prestant 4
Octaaf 2
Sesquialter II B/D
Mixtuur IV-V
Dulciaan 8

Bovenwerk C-f3
Baarpijp 8
Quintadeen 8
Roerfluit 4
Nazard 3
Woudfluit 2
Tertiaan 1 3/5
Flageolet 1
Vox Humana 8

Pedaal C-f1
Prestant 16
Bourdon 16
Roerquint 12
Prestant 8
Bourdon 8
Roerquint 6
Octaaf 4
Mixtuur V
Fagot 32
Bazuin 16
Trompet 8
Klaroen 4

Werktuiglijke registers
Tremulant Rugwerk
Tremulant Bovenwerk
Koppeling Hoofdwerk-Rugwerk
Koppeling Hoofdwerk-Bovenwerk
Koppeling Pedaal-Hoofdwerk
Koppeling Pedaal-Rugwerk
Cymbelster – 2006

© 2011 fotografie www.gerardvanbetlehem.nl