Schilling-orgel Beekbergen gerestaureerd

De Hervormde Kerk in Beekbergen heeft vrijdag 24 juni het gerestaureede Schilling-orgel in de kerk opnieuw in gebruik genomen. Orgelmaker Ide Boogaard uit Rijssen voerde de restauratie uit onder advies van Hans Kriek en de Rijksdienst voor Monumentenzorg.

Text Example

advertentieHet orgel werd in 1779/80 voor de Grote Kerk van Apeldoorn gebouwd en had twee klavieren en een aangehangen pedaal. Het had dertien stemmen. Bij de bouw van de Loolaankerk in Apeldoorn werd het aan de kerk van Beekbergen geschonken. Het kreeg daar een plaats in het koor.

In 1957 plaatste de firma J. de Koff het op een galerij tegen de toren aan het andere kant van de kerk. Op dat moment bleken verschillende registers vervangen te zijn. Het pedaal kreeg bij die gelegenheid een zelfstandige Subbas 16. De klaviatuur werd van de achterkant naar de zijkant verplaatst.

In 1976 werden de klavieren vervangen onder advies van Willem Hendrik Zwart. In 1993 plaatste kerkvoogd Eldert de Boer 18e-eeuwse klavieren, afkomstig uit het orgel van de Zuiderkerk in Leiden.

Bij de jongste restauratie heeft Ide Boogaard het orgel zoveel mogelijk teruggebracht naar de oorspronkelijke situatie van 1780. Hij voegde een geheel nieuw pedaal toe met drie registers. De speeltafel, met behoud van de Leidse klavieren, bevindt zich weer aan de achterkant.

Dispositie

Hoofdwerk
Bourdon 16
Prestant 8
Octaaf 4
Quint 2 2/3
Octaaf 2
Mixtuur IV
Trompet 8

Bovenwerk
Holpijp 8
Gemshoorn 4
Viola di Gamba 4
Woudfluit 2
Scherp III
Dulciaan 8
Tremulant

Pedaal
Subbas 16
Gedekt 8
Fagot 16

Gebruikelijke koppels; stemming: evenredig zwevend.