Schnitger Festival Groningen van 16 tot en met 20 oktober

Van 16 tot en met 20 oktober vindt in de stad Groningen het Schnitger Festival plaats. De zevende editie van het evenement vormt het sluitstuk van de Orgelzomer Groningen 2019.

Text Example

advertentieHet festival speelt zich af rond historische orgels in de stad, in het bijzonder de instrumenten van orgelmaker van Schnitger, wiens naam onlosmakelijk met Groningen verbonden. Ook is een rol weggelegd voor de in 2017 in gebruik genomen Schnitger-reconstructie (zie foto) door Edskes in de Lutherse Kerk.

Programma

Het programma bevat onder meer concerten, een excursie, een masterclass, cross-over producties, een boekpresentatie en een stedelijke cantatedienst. Zo zijn er concerten met de organisten Arvid Gast, Bart Jacobs, Age-Freerk Bokma en Hayo Boerema. Ook is de Drentse blues-muzikant Daniël Lohues samen met Holland Baroque te beluisteren en treedt het wereldberoemde Tenebrae Choir op onder leiding van Nigel Short.

Excursie

Vast onderdeel van het festival is een excursie naar orgels in de stad Groningen en daarbuiten. Dit keer worden de Der Aa-kerk en de Pelstergasthuiskerk aangedaan, om vervolgens een uitstap te maken naar het Drentse Peize. Daar staat sinds 1862 het voormalige orgel van de Groningse Pepergasthuiskerk. Excursieleider is Sietze de Vries.

Schnitger op Sneakers

Ook dit jaar zijn er weer verschillende cross-overproducties waarin het orgel opmerkelijke combinaties met andere instrumenten of acts aangaat. In de Lutherse Kerk wordt orgel gecombineerd met elektronica en sopraan. Tijdens de workshop ‘Schnitger op Sneakers’ gaat Urban House Groningen samen met Groninger scholieren en organist Vincent Hensen in de Pelstergasthuiskerk een urban dance act maken en uitvoeren.

Boekpresentatie ‘Het Maakzel van Agricola’

Op zaterdag 19 oktober wordt in de Martinikerk ‘Het Maakzel van Agricola, de orgels van de Martinikerk te Groningen’ gepresenteerd. Dit dertiende deel in de serie Orgelmonografieën bevat bijdragen van Martiniorganisten Sietze de Vries en Henk de Vries, Kees van der Ploeg (architectuurhistoricus), onderzoekers Kees Kugel en Victor Timmer (gespecialiseerd in Groninger orgels) en orgeladviseurs Rogér van Dijk, Hans Fidom en Henk Verhoef.

Programma en kaarten
orgelzomer.nl