Schnitger – Giusti – Johan Brouwer

In 1659 ontstond, dankzij inpoldering van de Dollard, het dorp Nieuw-Scheemda. Twee jaar later werd in deze nederzetting een markante zaalkerk neergezet. Bijna veertig jaar later, in 1698, plaatste Arp Schnitger een orgel in deze kerk. Het instrument, dat tot stand kwam tussen die van Noordbroek (1696) en Uithuizen (1701), is met acht stemmen en een aangehangen pedaal het kleinste kerkorgel dat Schnitger heeft gebouwd.

Text Example

advertentie 

In 1810 werd het orgel door Lohman gewijzigd, maar in 1968 door Metzler – destijds een revolutionaire daad – weer in originele toestand teruggebracht. Sinds de aanpassing van de intonatie en de windvoorziening door Edskes in 1988 klinkt het instrument weer helder en levendig als weleer. Dat is te horen op de cd die Johan Brouwer in Nieuw-Scheemda heeft gemaakt: een cd met muziek van Böhm (Partita ‘Ach wie nichtig’), Froberger (Hexachord Fantasie) en Scheidemann (Praeambulum in d).

 

Verrassend is dat Brouwer, orgelleerling van Van Beek en clavecimbelleerling van Leonhardt, op deze cd tevens één van zijn clavecimbels bespeelt, namelijk een kopie van een instrument van Giovanni Giusti (1679). Op dit cembalo zijn werken van Fischer (Suite in a), Froberger (Tombeau de Blancherois) en Bach (Praeludium in G) te beluisteren. Het zachte ruisen van het italiaanse instrument vormt een fraai contrast met de presente klanken van het Schnitger-positief.

 

Aan het spel van Brouwer (*1943) is te horen dat hij niet tot de generatie spelers behoort die het afgelopen decennium zijn afgestudeerd: hun spel is doorgaans strakker en spetterender. Desalniettemin is deze cd, dankzij het afwisselende programma en de karakteristieke instrumenten, niet onaangenaam om naar te luisteren.

 

 

Schnitger – Giusti

Johan Brouwer plays Fischer, Froberger, Scheidemann, Böhm, Bach

1698 organ positive Nieuw Scheemda, the Netherlands
1679 harpsichord by David Rubio

 

Ach wie nichtig, ach wie flüchte (Böhm); Suite a-moll (Fischer); Fantasia (Froberger); Tombeau de Blancheroche (Froberger); Prooemium in re (Kotter); Praeambulum, Galliarda ex D (Scheidemann); Wt de diepte, O Heere, 130 sallem (Van Soldt); Praeludium and Fuge (Lübeck); Präludium in G-dur (Bach)

 

Label: Aliud Rekords
Nummer:  ACD BO 063-2
Speelduur: 63’42
Booklet: 20 pagina’s (EN/NL/FR/DU)
Prijs: € 15,00