Schnitger-orgel te Uithuizen: Weckmann, maar dan liturgisch

Text Example

advertentie‘Het idee van de ‘Abendmusiken’ in de tijd van Tunder en Buxtehude spreekt me zeer aan’, zegt organisator en organist Sietze de Vries. ‘Voor componisten uit de baroktijd moet het een absurd idee zijn geweest als ze hoorden dat hun koraalbewerkingen op concerten werden gespeeld. Praeludia en koraalbewerkingen zijn in de eerste plaats voor in en rondom de (lutherse) eredienst gedacht.

De Abendmusiken, die door Franz Tunder geïnitieerd zijn in de Marienkirche te Lübeck zijn daar een uitvloeisel van; een soort vespers, zeg maar. Het minste dat je kan doen is mensen (weer) vertrouwd maken met de koralen waar de bewerkingen op gebaseerd zijn. Dat kan ook in een regulier orgelconcert. Een stap verder: een concert dat duidelijk in een liturgisch kader geplaatst is en waar naast het orgel ook koor- en samenzang een belangrijke rol toebedeeld krijgen.’

Omdat de prachtige (slot)kerk van Uithuizen ’s winters verwarmd is, leek het Sietze de Vries een goed idee om vlak voor advent daar een ‘Abendmusik’ te organiseren.

Centraal staat de grote cyclus van Mathias Weckmann: ‘Es ist das Heyl uns kommen her’, die integraal uitgevoerd wordt. Het kleinkoor ‘Focaliber’ zingt de diverse strofen van het lied en laat zich ook nog in solistisch repertoire horen. Ook is het Schnitger-orgel te horen in de hoedanigheid waarvoor het uiteindelijk gebouwd is in 1701: de gemeentezangbegeleiding. Over de kwaliteiten van het orgel als het gaat om Weckmann zegt De Vries: ‘het is niet te klein voor het grote werk en niet te groot voor het kleine werk’.

Zaterdag 25 november

Aanvang 20.00 uur

Jacobikerk Uithuizen

© 2006 www.orgelnieuws.nl