Schnitgerfestival Groningen van 14 tot en met 17 oktober 2021

Schnitgerfestival, Martinikerk Groningen | © foto Anjo de Haan

Waar het Schnitgerfestival vorig jaar vanwege de coronapandemie moest worden gecanceld, kan het dit jaar wel doorgaan. Van donderdag 14 tot en met zondag 17 oktober 2021 vormt de stad Groningen het middelpunt van de achtste editie van het orgelfestival. 

Text Example

advertentieHet thema van dit jaar is ‘Grootse Meerstemmigheid’. Op het programma staat dan ook veel meerstemmige muziek uit de renaissance en de vroege barok. Met name is er aandacht voor de drie grote componisten die in 2021 worden herdacht: Josquin Des Prez (500e sterfjaar), en Jan Pieterszoon Sweelinck en Michael Praetorius (beiden 400e sterfjaar).

Orgel en cross-over

De concerten worden gegeven op en rond de orgels van de Martinikerk, Der Aa-kerk, Pelstergasthuiskerk, Lutherse Kerk en de Nieuwe Kerk. Behalve orgelconcerten zijn er cross-overoptredens met tango, dans en slagwerk. Vocale en instrumentale bijdragen zijn er van het Britse ensemble Stile Antico, het Gesualdo Consort Amsterdam en het Luthers Bach Ensemble.

Vaste onderdelen

Daarnaast zijn er masterclasses voor orgelstudenten door Bernard Winsemius en Jürgen Essl. Vaste onderdelen van het festival zijn de orgelexcursie naar de Ommelanden is onder leiding van Sietze de Vries en de Stedelijke Cantatedienst op zondagmorgen in de Martinikerk.

Het Schitgerfestival wordt georganiseerd door Stichting Groningen Orgelstad. Meer informatie: schnitgerfestival.nl.