Schnitgers Droomprijs 2016 voor Lien van der Vliet

Lien van der Vliet Schnitgers Droomprijs 2016
Lien van der Vliet ontvangt de Schnitgers Droomprijs 2016 uit handen van directeur Peter Breukink van Stichting Oude Groninger Kerken

De Schnitgers Droomprijs 2016 is toegekend aan organist Lien van der Vliet. Zij kreeg de prijs donderdagavond uitgereikt in de Der Aa-kerk te Groningen

Text Example

advertentieLien van der Vliet (*1936) kreeg de prijs vanwege ‘de bijzondere positie die zij jarenlang heeft ingenomen in de wereld van de moderne orgelmuziek.’  De uitreiking vond plaats voorafgaand aan een concert door de winnaar van vorig jaar, Willem Tanke.

Van der Vliet legde zich sinds midden jaren zeventig toe op de uitvoering van uitsluitend eigentijdse orgelmuziek. Haar concertprogramma’s vermeldden werk van componisten als Wim de Ruiter en Jan Welmers, maar ook het latere werk van Olivier Messiaen. In 1991 bracht Donemus nog de cd ‘Contemporary Dutch Organ Music’ uit met opnamen die Van der Vliet in de periode 1983-1988 maakte in de Kathedrale Basiliek Sint-Bavo in Haarlem.

Lien van der Vliet is de vijfde winnaar van de Schnitgers Droomprijs die in 2011 in het leven werd geroepen om de orgelcultuur in Nederland te stimuleren. Prijswinnaars van voorgaande jaren waren Jan Hage (2011), Jacob Lekkerkerker (2013), Klaas Hoek (2014) en Willem Tanke (2015).

 

© 2016 beeld Facebook | fotografie: Janna Bathoorn, Studio Stedum