Selectie herontdekte orgelwerken van Giacomo Puccini uitgegeven

puccini organ works

De muziek van Giacomo Puccini wordt direct geassocieerd met opera. Minder bekend is dat hij ook orgelwerken schreef. Het is ook nog maar enkele jaren geleden dat 61 orgelwerken van de jonge Puccini opdoken. Een selectie daarvan werd dit jaar voor het eerst uitgegeven bij Carus Verlag.

Text Example

advertentieGiacomo Puccini (1858-1924) maakte zijn muzikale debuut als organist. Maar na het bijwonen van een uitvoering Verdi’s opera Aida, besloot hij operacomponist te worden. Daarmee kwam een einde aan zijn korte loopbaan als organist van diverse kerken in het Toscaanse Lucca.

Uit die vroege periode (1870/1880) stammen de herontdekte manuscripten van sonates, versetten, marsen en walsen die Puccini voor liturgisch gebruik (tijdens en na de mis) schreef. Voor de uitvoering ervan beschikte de componist zelf over een eenklaviers orgels op achtvoets basis met een aangehangen pedaal van bescheiden omvang. De composities wortelen nog wel in de frivole, theatrale stijl die Italiaanse orgelmuziek van de tijd kenmerkt, maar toont al wel een verschuiving naar een meer serieuze liturgische stijl.

Alle 61 orgelwerken komen nog dit jaar uit in deel II/2.1 van de Edizione Nazionale delle Opere di Giacomo Puccini (Carus 56.003), de kritische uitgave van het complete oeuvre van Puccini. Een selectie van twaalf werken verscheen in de afgelopen maanden in druk bij Carus Verlag.

Op de website van de uitgever zijn zowel notenvoorbeelden als geluidsfragmenten te raadplegen. Wie zich verder wil oriënteren op Puccini kan terecht bij pleitbezorger Liuwe Tamminga die wereldpremière van de werken speelde tijdens het festival Lucca Classica en het werk ook op cd vastlegde

 


Giacomo Puccini

Sonate, Versetti, Marce

Selezione dall’opera per organ / Ausgewählte Orgelwerke / Selected Organ Works
Edizione Nazionale delle Opere di Giacomo Puccini

I. Sonate [1.-7.]; II. Versetti in Fa maggiore [n. 1-6]; III. Marce [Marcia in Do maggiore, Sonata in Re maggiore (Marcia e Valzer), Marcia in Sol maggiore, Marcia per organo in Re maggiore]

Carus Verlag – 18.190, 40 pagina’s, 23 x 32 cm, prijs € 28 | carus-verlag.com

 

Lees ook
Giacomo Puccini - Organ Works - Liuwe Tamminga