Serie Jaap Zwart kleine orgel Grote Kerk Hattem

Text Example

advertentieJaap Zwart geeft deze zomer weer vier concerten op het historische orgel in de Grote of Andreaskerk in zijn woonplaats Hattem. Op de vorige series, in 2004 en 2005, kwamen vele bezoekers af uit het hele land. Orgeltrappers voorzien het uit circa 1550 daterende orgel van wind.

Het Hattemse instrument is één van de oudste nog bespeelbare orgels in Nederland. Zwart wil het met de zomerseries meer bekendheid geven. Hij bespeelt dit instrument regelmatig tijdens zondagse erediensten. De laatste jaren zegt Jaap Zwart steeds meer van het eeuwenoude orgel te zijn gaan houden. Vanwege de middentoonstemming leent het zich onder meer goed voor het spelen van muziek uit de tijd van Jan Pieterszoon Sweelinck, die in 1562 in Deventer werd geboren. Zwart zal de komende weken werk van deze componist spelen.

In een interview stak Zwart onlangs de loftrompet over het Hattemse orgel. ,,Ik ben ook wel in Sion geweest, de stad met het, naar verluidt, oudste nog bespeelbare orgel in Europa. Maar als ik dat instrument bekijk, zie ik ook dingen die minder oud lijken dan het jaartal waarin het Hattemse orgel werd gebouwd. Dan denk ik wel eens: Eigenlijk moeten al die mensen die dat orgel in Sion bewonderen ook een keer naar Hattem komen.”

Maandag 31 juli draagt woordkunstenaar Hans Lambrechts uit Hattem tussen het orgelspel door gedichten voor.

Aan het concert op maandag 7 augustus werkt de in St. Petersburg geboren violiste Anfisa Kalinina mee.

Een week later verleent de Nederlandse bas-bariton Hans Zomer zijn medewerking.

Het laatste concert is op maandag 21 augustus. Deze avond kunnen de bezoekers behalve naar orgelspel van Jaap Zwart ook naar blokfluitmuziek van Heiko ter Schegget luisteren.

De concerten beginnen om 20.30 uur en de toegang is vrij.

© 2006 www.orgelnieuws.nl