SGO Orgelconcours 2023 op Schnitger-orgel Noordbroek

schnitger-orgel noordbroek
Schnitger-orgel Noordbroek | © Gérard van Betlehem

Het jaarlijkse orgelconcours van Stichting Groningen Orgelland (SGO) vindt in 2023 plaats op zaterdag 14 oktober. De wedstrijd voor amateurorganisten wordt gespeeld op het Schnitger-orgel in de kerk van Noordbroek.

Text Example

advertentieHet SGO-concours kent twee categorieën: jongeren tot 25 jaar die voor 1 september 2023 nog niet met een conservatoriumopleiding zijn gestart en de categorie amateurs boven de 25 jaar.

Per categorie worden maximaal tien deelnemers toegelaten, waarvan er twee uit elke categorie een finaleplaats kunnen bereiken. In de voorronden en de finale spelen zij maximaal tien minuten orgelliteratuur.

De jury bestaat uit Leonore Lub, Peter van der Zwaag en Jan Hage.

Orgel

Wedstrijdinstrument is het Schnitger/Hinsz/Freytag-orgel dat in 2014/2015 voor het laatst een grote restauratie onderging door Mense Ruiter Orgelmakers. In 2022 werd de Dulciaan 8 gerestaureerd en gereconstrueerd door Orgelmakerij Reil. Voor elke deelnemer is er twee uur beschikbaar om zich het 24 stemmen tellende orgel eigen te maken.

Aanmelden

Aanmelden kan via een formulier op groningenorgelland.nl. Deelname kost € 25 voor kandidaten tot 25 jaar, wie 25+ is betaalt € 35.

Toegang

De voorronden starten zaterdag 14 oktober om 9.00 uur, de finale begint om 15.30 uur. De concoursdag is toegankelijk voor publiek en kost € 10 per persoon. Er is vrije toegangt voor jeugd tot 18 jaar en één registrant per deelnemer.

Lees ook
Orgel Noordbroek na restauratie weer in gebruik