Siegfried Reda herdacht in Kloosterkerk Den Haag

Dit jaar is het  vijftig jaar geleden dat Siegfried Reda (1916-1968) overleed. Deze belangrijke vernieuwer van de orgel- en kerkmuziek in de twintigste eeuw wordt zaterdag 8 december herdacht met een concert in de Kloosterkerk in Den Haag.

Reda was een leerling van Ernst Pepping en Hugo Distler in Berlijn. Na een korte tijd organist te zijn geweest in Berlijn, vestigde hij zich na de Tweede Wereldoorlog in het Ruhrgebied. daar was hij vanaf 1953 organist van de Petrikirche in Mülheim a/d Ruhr en gaf hij leiding aan de kerkmuziekafdeling van de Folkwang-Hochschule in Essen. Hij nam als componist een belangrijke plaats in bij zowel de ontwikkeling van protestantse kerkmuziek en orgelmuziek.

Het herdenkingsconcert in Dan Haag vind plaats op 8 december, enkele dagen voor de sterfdatum van Reda (13 december). Aan dit concert zullen meewerken het Duitse vocaal ensemble Vox Avis
uit Oldenburg onder leiding van Elisabeth Reda, kleindochter van Siegfried Reda, en de organisten Gijs Burger (organist van het Reda/Schuke-orgel in de Petrikirche te Mülheim a/d Ruhr) en Geerten van de Wetering (organist Kloosterkerk).

Zij zullen werken uitvoeren van Reda, maar ook van tijdgenoten (Distler, Vogel, Raphael) en enkele werken van oude meesters (Sweelinck, Schütz) die een belangrijke
inspiratiebron vormden voor de twintigste-eeuwse vernieuwers.

Voor aanvang van dit concert, vanaf 19.45 uur, zullen Elisabeth Reda en Gijs Burger een korte inleiding geven over het leven en werk van Reda en een toelichting op het programma. Het concert begint om 20.15 uur. Kaarten kosten in de voorverkoop € 10 (kunstcentrum-kloosterkerk.nl), aan de deur € 12.

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 17 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis, zonder betaalmuur. En dat willen we graag zo houden!

Maar het runnen van een nieuwssite is niet goedkoop. Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, belangrijk. Zo kunt u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken blijven op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.