Sietze de Vries – Geneefse Psalmen III

cd-geneefse-psalmen-ouddorp-elspeet

Sietze de Vries en Geneefse psalmen: iets met goede wijn en krans. Soms volstaat zelfs het lezen van het etiket: the proof of the pudding is in the reading… Zo ook bij deze psalmimprovisatie-cd op twee in de afgelopen jaren ‘Herstelde’ orgels. 

Text Example

advertentieOp de cd worden de orgels van de Hersteld Hervormde Kerken in Ouddorp en Elspeet in de schijnwerpers gezet. De twee grote drieklaviers instrumenten verrezen in 2013 en 2015 in nieuwe Hersteld Hervormde kerkgebouwen.

Beide orgels werden als het ware gerecycled. In de Eben Haëzerkerk in Ouddorp bezorgde Bernhard Edskes in 2015 een orgel van de Deense firma Troels Krohn (1956/1970) een tweede leven. In 2013 werd de Rehobothkerk van Elspeet een orgel van Metzler (1953) herboren in een nieuwe orgelkas, uitgebreid met een rugwerk, waarna opnieuw geïntoneerd door Ide Boogaard.

In verschillende stijlen en vormen geeft De Vries een prima staalkaart van de klank van beide instrumenten. In Ouddorp doet hij dat onder andere met een Partita over Psalm 28 waarin verschillende registers en registerfamilies aan bod komen. Daar gebruikt hij, evenals in Elspeet, ook de vormentaal van de Franse baroksuite. Uiteraard ontbreekt een doorwrochte (dubbel)fuga niet.

Wie de cd koopt, steunt ook nog eens de evangelisatie van de Hersteld Hervormde Kerk en de Gereformeerde Gemeenten.

 


Sietze de Vries – Geneefse Psalmen  III

De orgels van de Hersteld Hervormde Kerk te Ouddorp en Elspeet

Ouddorp: Psalm 138: Preludiumm, Koraal en Fuga; Psalm 28: Partita; Psalm 45: Echo Suite
Elspeet: Psalm 100: Franse Suite; Psalm 119: Fantasia; Psalm 87: Praeludium, Koraal en Dubbelfuga

Label: JSB Records
Nummer: JSB100616
Speelduur: 74’00
Booklet: 23 pagina’s (NE) (digipack)
Prijs: € 15,00
Bestellen: www.jsbrecords.nl